Co se děje v Pardubicích?

22. září 2013

Novinky u Fixy, zavřená Ponorka, změny ve Žlutém psovi

Pardubice už nějaký pátek nejsou líhní talentovaných kapel, časy kdy zde s klidem fungovalo nějakých dvacet kapel sdružených do Pachu odvál čas. Ale i tak se v kraji kolem města perníku nějaké ty novinky sem tam urodí, věnujeme jim 306. Neon.

NOVINKY U FIXY
A začneme s Vypsanou Fixou, což je klasický příklad kapely, která byla před deseti lety tahounem pardubického hudebního dění a poctivým objížděním klubů po celé zemi se vypracovala až na hvězdy. Fixa pro své fanoušky chystá řadu akcí. Na říjen Márdi a spol. slibují práce na nové desce. V tomto měsíci také vyjde akustické CD a DVD, které Fixa nedávno natočila na koncertě pro televizi Óčko. Křest proběhne v Praze na Dobešce 31. října. Velkou lahůdkou bude také listopadová společná šňůra s legendárními punkáči Visací zámek. Prosinec pak bude ve znamení obnoveného hraní s Mňágou, jedna zastávka a to 7. prosince je naplánována i do pardubického L klubu.

UZAVŘENÁ PONORKA
Vypsaná Fixa a Lumír Sokol, to je dlouholeté spojení. Lumír ve Psovi a následně i v Ponorce dělal stovky koncertů a byl to on, kdo dal této neznámé kapele (ale i desítkám dalších) téměř před dvaceti lety ve svém klubu prostor. Ať si o starém Žlutém psovi nebo Ponorce myslíme cokoliv, pro pardubickou hudební scénu mají nezastupitelnou úlohu. Bohužel Ponorku čeká roční uzavření, budova Sokolovny, kde se klub nachází, projde důkladnou rekonstrukcí. Poslední akcí tak bude v pondělí 30. září takzvaná Dotočná. Hospoda by se měla otevřít příští rok o prázdninách, samotný klub pak přivítá první návštěvníky v září 2014. Lumír slibuje do nové Ponorky atraktivnější program s větším prostorem pro alternativní scénu, jazz, blues, folk rock. Budeme se těšit, Sokolovna i samotná Ponorka už nový facelift potřebovaly jako prase drbání.

Ponorka

Jednou z nejzajímavějších mladých pardubických kapel jsou Cate. Za tři roky fungování to tito milovníci amerického a britského rocku dotáhli až k účasti na Rock For People. My si tento pardubický epigon Clou v Neonu představujeme písní I’m Here.


ZMĚNY VE ŽLUTÉM PSOVI
I druhý pardubický rockový klub Žlutý pes čekají změny. Po dlouhých letech totiž změnil provozovatele, duo Tomáš Urbánek – Romana Oulická nahradila dvojice Vladimír a Tomáš Jírkovi. Druhý jmenovaný, který má na starosti dramaturgii, hraje na kytaru v metalových Dysangelium. Touto cestou se budou zřejmě ubírat i další osudy Žlutého psa, který na podzim přiveze tvrdé kapely Törr, Debustrol, Hypnos nebo Aleše Brichtu. Pro našince snad můžeme z programu doporučit Sto zvířat nebo Hudbu Praha. V dohledné době dáme zástupcům klubu prostor pro vyjádření.

Žlutý pes

A když jsme si v neonu hráli Cate, nabízí se prostor pro spřízněnou vysokomýtskoz kapela W.A.F. Jestliže Cate hledí za inspirací za moře, u W.A.F. i kvůli českým textům není těžké vystopovat oblibu v Mandrage nebo UDG. Poslední singl Pouhou vteřinou natočený v profi studiu a obdařený solidním klipem svým chytlavým refrénem a nenáročným textem míří jednoznačně na dívčí publikum.

V PARDUBICÍCH VÁCLAVEK I LONGITAL
Ponorka zavřená, Žlutý pes sází na tvrdou hudbu... Ještě že tu máme i další prostory, kam se dá zajít na dobrou muziku.
Standartní kvalitu nabízí Divadlo 29, které buď na domácí půdě v Anežky České nebo v prostorách Automatických mlýnů sází na to nejzajímavější z alternativní kultury. V říjnu dorazí třeba Vladimír Václavek nebo francouzská kapela Les sourds-doués, v listopadu čekejme dvojkoncert japonské Asuny a domácích Dvou. Zajímavě vypadají i aktivity party kolem labelu Menu, která 2. října do hradeckého Centrálu přiváží elektro-folkové duo Fiordmoss nebo norského producenta Bosku. A konečně pardubický Exil, který čtvrtou sezonou pokračuje s programem Bez šťávy. Letos třeba s Longital, Ille, Bratry Orffy, Jamesem Harriesem, Žofií Kabelkovou nebo Beatou Bocek.

Longital

PLAYLIST 306. NEONU
1. Vypsaná Fixa – Bibi Balderis
2. Cate – I’m Here
3. W.A.F. – Pouhou vteřinou
4. Nanosféra – Patříme nahoru
5. Psycho.tim – Magnetické laso
6. Alf Zero – Above Clouds

Spustit audio