Fenomén dívčí kapely Zuby nehty

7. červenec 2013

Vzpomínka na skvělé dětské album Dítkám

Dívčí skupiny, to je fenomén známý už odedávna. Z historie můžeme vytáhnout třeba slavné The Bangles nebo Martha and the Vandellas, z českých pak třeba Krystalky nebo v pozdější éře rockově napřažená Panika.
A to už se pomalinku dostává až ke kapele, která zaplní dnešní vydání magazínu Neon. Prázdninové pořady totiž věnujeme nejrůznějším archivním skvostům dávné i nedávné české hudební historie.

Na počátku byl Plyn. Pražská amatérská skupina a zároveň první punková, kterou tvořily samé dívky - dvě spolužačky z gymnasia Pavla Fediuková a Hana Kubičková a k nim se připojila Marie Horáková. Poté se trio rozšířilo ještě o klávesistku Vendulu Kašpárkovou. Písničky, které holky tehdy hrály, byly jednoduché a razantní, přičemž uličnické texty ještě dotvářely jejich punkovou náladu. Po personálních změnách a zákazech hraní se z Plynu vytvořil Dybbuk, který se v polovině 80. let stal pevnou součástí české klubové scény. „Syrový osobitý zvuk, nesentimentální ženská citlivost, místy civilní, místy až pohádkově poetický pohled na věci a skutečnosti kolem nás - to je Dybbuk, skupina od začátku své existence výhradně dívčí,“ psala tehdy hudební publicistka Jana Šeblová. Rok 1988 se Dybbuku stal osudným. Trio Nejepsová, Řepová a Trnková se spojilo s ostravskou zpěvačkou Evou Volnou a založily rockový soubor Panika. A v té době vzniká i druhý čistě ženský soubor – Zuby nehty.

Logo

Až na vzácné výjimky se v obsazení kapely objevují jen ženy a dívky. Konzistentní zůstává trojice Hana Řepová, Marka Míková, Kateřina Jirčíková, zbytek okolo rotuje, jak má kdo čas. Od svého vzniku v roce 1988 vydaly Zuby nehty pět alb: Utíkej, Král vysílá své vojsko, námi dnes preferovaná Dítkám, Loď odplouvá a dosud poslední Best of…& Rarity. Vše ukazují Zuby nehty jako energickou kapelu s vlastním autentickým autorským repertoárem a unikátním projevem.

V roce 2000 skupina k lítosti svých příznivců ohlásila rozpad, ale v roce 2006 se původní jádro dává opět dohromady pod názvem Zuby nehty II a začíná zkoušet a tu a tam se objevuje i na koncertech. 26. července na ně třeba narazíte v Malostranské besedě. Já jsem z jejich diskografie vybral mému srdci album nejbližší, jedná se o soubor 17 dětských písniček s názvem Dítkám. Jde zároveň o jeden z prvních pokusů u nás o vydání skutečně inteligentních písniček určených dětskému posluchači. Je jasné, že členky Zubů a nehtů se nechaly inspirovat svými tehdejšími mateřskými povinnostmi.
I za týden bude v hlavní roli žena – konkrétně zpěvačka Valerie Chauvey. Oprášíme si totiž znamenité melancholické a Francií vonící album Double Happiness vyškovských Here.

Zuby nehty Dítkám
Spustit audio