Neon - Magazín o současné české hudební scéně

11. prosinec 2007

"Nuda, nuda, šeď, šeď. Tak vypadá současný rozhlasový éter. Rozhodli jsme se s tím něco dělat a od prvního listopadu rozjíždíme na Českém rozhlasu Pardubice zbrusu nový hudební magazín Neon...."

"Půjde o pestrý týdeník, který se bude věnovat aktuální české - především nekomerční - scéně," prozrazuje motto pořadu Tomáš Klement, hlavní pachatel myšlenky. Každý čtvrtek od 20 hodin (repríza je v sobotu ve stejný čas) uslyší posluchači Českého rozhlasu Pardubice to nejzajímavější a nejkvalitnější, co se v naší hudební scéně právě urodilo. "Je docela smutné, že v celých východních Čechách není jediné médium, které by mohlo zajímat kohokoli pod 30 let, aniž by absolvoval frontální lobotomii. My tenhle stav chceme změnit," plánuje další z tvůrců pořadu Jára Tarnovski.

Posluchači Neonu se mohou každý týden těšit na nepřebernou porci dobré (ale opravdu Dobré!) české hudby, doplněné o celou řadu nejrůznějších rubrik. "Plánujeme každý týden posluchačům nabídnout rozhovor s nějakou osobností. Hned v prvním Neonu uslyší interview se zpěvačkou Radůzou. Do konce roku chystáme rozhovory s Jaromírem Švejdíkem, Janou Vébrovou, Xavierem Baumaxou nebo Richardem Krajčem," objasňuje Klement. Každý týden bude "neonový tým" vyrážet na koncerty po celém Pardubickém kraji a pořizovat z nich atraktivní reportáže. Posluchači se dočkají i představení dosud neznámých kapel, velkému prostoru ve vysílání se bude těšit velmi úrodná pardubická půda. "Hned v prvním Neonu nabízíme ohlédnutí za křtem nového alba svérázné pardubické party Vypsaná Fixa," podotýká Klement, který k účasti na tvorbě pořadu přemluvil hned několik pardubických muzikantů.

"Tentokrát jsem nechtěl opakovat stejnou chybu jako před pár lety. Tehdy jsem Neon - v podstatě sám - připravoval na soukromém Radiu Life a i přes opravdu velký ohlas publika jsem ho musel pro totální vyždímání uložit k ledu. Teď ale uzrál čas na jeho opětovné "rozsvícení", tentokráte ale na veřejnoprávním mediu a s pořádným týmem v zádech," prozrazuje Klement. Tomu tak budou při tvorbě pořadu sekundovat Ondra Vojtěch (kapely Double Bubble, Matthew's Workshop), Jakub Hřib (Zikkurat) a již zmiňovaný Jára Tarnovski. Právě kapelník stále populárnějších Miou Miou vytvořil (společně s Bratry Orrfovými) pro Neon zcela originální zvukový obal. "Dělal jsem už hudbu pro film, multimedia i výtvarnou instalaci, Ale pro rádio zatím ne. Šel jsem do toho ze zvědavosti a taky mám docela rád, když je - jako v tomhle případě - zadání. Bylo zábavný udělat něco do délky šesti vteřin," směje se Tarnovski, který má v neonovém týmu na starosti objevování neznámých kapel. "Šel jsem do toho, protože věřím, že to má svůj smysl."

Logo Neon
Spustit audio