Podzimu vládnou ženy

15. září 2013

Nová alba vydávají Ille, Lenny, Never Sol, Vladivojna La Chia...

Letošní podzim zdá se na české hudební scéně ovládnou ženy. Hned několik zpěvaček vrhlo na pulty obchodů nová alba a u všech se dá mluvit o jasné trefě do černého. A to nás ještě čeká pokračování Baromantiky Lenky Dusilové a z mnoha stran opěvovaný debut Never Sol produkovaný Janem Muchowem.
Ženská ofenzíva mě inspirovala k monotématickému 305. dílu našeho pořadu, který tak věnujeme novým deskám respektive singlům Lenny, Ille a Vladivojny La Chii, se kterou i ten dnešní výlet do ženské duše otevřeme.

VLADIVOJNA LA CHIA
Vladivojna La Chia je těžko uchopitelná osobnost tuzemské scény. Byla protagonistkou ostravské skupiny Banana, s níž vydala 3 CD. Na plodné sólové dráze zaujala tím, že každé její album je zcela jiné – jak Tajemství laptopu, soundtrack ke Hřebejkově filmu Nevinnost tak Bohémy. Zatím poslední Šraf je výsledkem snahy ukázat další polohu Vladivojniny tvorby – elektronickou a taneční tvorbu. Šraf přicházel na svět pomalu, materiál vznikal průběžně od roku 2008 souběžně se skladbami k Bohémám. Písně definitivně uzrály při zpěvaččině nedávném pobytu v Americe, kde vznikl nejen název ale i celá dramaturgie. Deskou Vladivojna La Chia vydala sama prostřednictvím portálu Hithit, sama byla i producentkou a kromě saxofonu (Američan Joe Cohen a Marcel Kučová), některých kytar (Aleš Bajger) a violoncella (Terezie Kovalová) nahrála všechny nástroje. Je také výhradní autorkou hudby i těžko definovatelných textů. Podobně emancipovaný je i její nový koncertní program, kdy vystupuje sama – s kytarou, laptopem a kde písně doplňuje recitacemi autorských veršů.

02657739.jpeg

ILLE
O Olze Königové alias Ille už jsme tu před nedávnem mluvili, proto jen v krátkosti shrnu, že jí koncem srpna vyšel dlouho očekávaný debut Ve tvý skříni. Na albu jsou Ledňáčci, kteří jinak patří do fondu Vypsané Fixy, frontman Márdi u Ille přijal sympatické hostování. Volba na Ledňáčky padla mimo jiné pro verše „z rádia hráli mši pro Severní Čechy,“ rodačka z Ústí nad Labem svůj původ nezapře. Určitě si Ille nenechte ujít na koncertech, třeba hned 19. září v paláci Akropolis, kde bude za účasti Márdiho, Jaromíra Švejdíka a německého dua It ´s a Musical album pokřtěno. A pokud se vám do Prahy nechce, počkejte na leden, kdy budou Ille hrát Bez šťávy v pardubickém Divadle Exil.

Ille

LENNY
Jedno se téhle mladinké dívence upřít nedá – má vynikající P.R. V uplynulých několika málo týdnech o Lenny vyšly články snad ve všech možných i nemožných tiskovinách. Dcera Lenky Filipové startem své hudební kariéry zkrátka novináře lákala. Naštěstí je nutno říct i to „B“ a to, že její první EP Ally My Love je solidní. Do rádií už se prosadil hitový eponymní singl, který ale svou kytarovou produkcí poněkud mate. (Mimochodem, nejsem si tolik jist šťastností nápadu vydat jako první singl zrovna cover, zvlášť když originál zpěvačky Dallas Frascy je na podobné vlně). Zbytek EP jsou pak tři intimní klavírní balady o lásce.
Lenny se honosí jemně nakřáplou barvou hlasu, dobrým frázováním a výtečnou angličtinou, s produkcí jí pomáhá zkušený harcovník Martin Ledvina. Z toho všeho se dá usoudit, že Lenny má slušný potenciál se na českém písečku prosadit.
První krok – dostat se povědomí – se jí povedl. Cesta ale ještě bude dlouhá.

Lenny resp. Lenka Filipová jr.

PLAYLIST 305. NEONU
1. Vladivojna La Chia – Spěchej pomalu
2. Vladivojna La Chia – Výstražná
3. Ille a Márdi – Ledňáčci
4. Ille – Ten, co se dívá
5. Lenny – All My Love
6. Lenny – Letter To You

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.