Pozvánka na JamRock a Colour Meeting

9. červen 2013

Zveme vás na dvě zajímavé přehlídky Pardubického kraje

Počasí tomu příliš nenasvědčuje a část národa na to ani nemá náladu, ale letní festivalová sezona se už pomalu rozběhla. I my jako už tradičně zařazujeme do našeho programu pozvánky na letní akce. Naší ambicí není procházet line upy a přinášet sáhodlouhé výčty kapel a umělců, to si každý svéprávný jedinec může nastudovat sám na příslušném webu. My se budeme hlavně snažit přinést to podstatné, vypíchnout perličky a poradit, na co si dát pozor. Dnes vás pozveme na dvě nejzajímavější letní multižánrové přehlídky, které proběhnou v našem kraji.

JAMROCK (27. – 29.6., ŽAMBERK)
Jsou festivaly, ke kterým neodmyslitelně patří propriety jako sluneční brýle, deka nebo pevné boty – pro JamRock jsou typické holínky. Stalo se to už tradicí, přišla polovina června, v Žamberku začalo hudební veselení a v tu chvíli se otevřelo nebe a celý víkend lilo jako z konve. I vzhledem k tomu, že akce probíhá na louce, tak se areál pokaždé obalil bahnem a bez holínek jste byli namydlení. I proto se organizátoři letos rozhodli pro změnu termínu a festival posunuli na poslední červnový víkend. Akce tak proběhne od 27. do 29. června.
Ještě jednu lapálii – spíše úsměvného rázu – řešili pořadatelé před letošním ročníkem. Jistá paní nahlásila festival Národní protidrogové centrále s tím, že akce tím, že má na plakátech slovíčko tráva, propaguje drogy. Netřeba dalšího komentáře…

Jam rock logo

Pojďme k programu. JamRock patří k multižánrovým stylově nevyhraněným přehlídkám. A i když v programu každoročně nechybí pozoruhodná zahraniční jména, letos na příklad němečtí western-metalisti Dezperados nebo zpěvák finských Waltari Kärtsy Hatakka se svým sólovým projektem, jezdí se do Žamberku hlavně na české kapely. Letos se pořadatelům povedlo ulovit Chinaski, pro které to bude vůbec jediné letošní vystoupení v Čechách. Po dlouhých letech hibernace se na koncertní podia vrací hvězdní BSP, ani ti na JamRocku nechybí. Velkým lákadlem bude legendární Flamengo, které i s Vladimírem Mišíkem za mikrofonem připomene skvostné album Kuře v hodinkách. Zmínit třeba i Tata Bojs, Monkey Business, Tři sestry, Charlie Straight nebo Kryštof – zkrátka to podstatné z domácí scény + hojný zástup lokálních těles. Co v programu JamRocku chybí je nějaký moment překvapení, odvaha zariskovat s nějakým neprověřeným jménem.

02776736.jpeg

Jinak na JamRocku čekejte kvalitní servis, pěkné stanové městečko, dostatek míst na parkování (doporučujeme neparkovat ve městě ale skutečně na vyhrazených místech) – tady žádné potíže nečekejte. Sympatická je i cenová politika JamRocku, na třídenní festival se dají pořídit lístky v předprodeji za 550 na celý festival a nebo za 390 na jeden den. To je za hubičku a zřejmě i proto bude znovu v Žamberku plný dům.

Charlie Straight

Profesionálně dělaný, poctivý lokální festival, na který se sjíždějí lidé z celého okolí. Akce, která se každým rokem – letos proběhne posedmé – snaží o kousek posunout dál. To je žamberecký JamRock. Více na www.jamrock.cz

COLOUR MEETING (12. – 13.7., POLIČKA)
Jmenují se podobně, probíhají v obdobném termínu v půlce července a obě akce jsou vyhlášené chutí zařazovat do programu nevšední kapely z celého světa. Ale zatímco jedna akce je kolos se stovkami kapela a více než 30 tisícovou návštěvností, druhý je sympatický festiválek dvaceti položkami na line upu a s návštěvností čítající stovky osob. Tou první je samozřejmě Colours of Ostrava, naše pozvánka pak míří na poličský Colour Meeting.

Colour Meeting 2011

Colours of Ostrava jsem v souvislosti s Colour Meetingem nezmínil náhodou. Organizátoři poličské přehlídky se letos kvůli kolidování s Ostravou rozhodli hýbnout s termínem a posunut Meeting už na druhý červencový víkend. Tím ale přišli o některá dohodnutá jména – na příklad Traband nebo Prago Union – kteří v novém termínu nemohli. Celý program se tak rodil v těžkých bolestech a chybí mu nějaký skutečně výrazný headliner, který by přilákal davy. Největším jménem tak zůstala Lenka Dusilová, která se v malebném prostředí parku u hradeb představí se svou Baromantikou. K domácím tahákům připojme ještě brněnské poetické rockery Květy a netradičního rappera Bonuse s živou kapelou Martin Tvrdý trio.

Lenka Dusilová - Baromantika

„Colour meeting je mezinárodní multikulturní festival, který si klade za cíl přispět k vzájemnému poznávání české společnosti a příslušníků jiných kultur“ – tolik slova samotných organizátorů. Od slov ale v Poličce není daleko k činům, jelikož i letos se na přehlídce představí formace z osmi zemí světa. Velmi zajímavě znějí maďarští Öškestar, kteří v sobě spojují prvky balkánské hudby, funky a jazzu a navíc mají šikovnou zpěvačku. A nebo polská R.U.T.A., divoký pouliční akustický šraml s archaickými texty polských sedláků revoltujících proti feudálnímu vykořisťování.

Colour Meeting je rodinný typ festivalu s jednou hudební a jednou drobnou divadelní scénou. Sází na přívětivé a nekonfliktní prostředí, potěší i takové drobnosti jako, že polévku tady dostanete v porcelánovém talíři a ne v obligátním plastu. Stanové městečko se nekoná, bivakovat ale můžete v blízkosti areálu, jen bych doporučil nenechávat tam cennosti. Nepřišlo mi, že by to někdo nějak extra hlídal :)
Více na www.colourmeeting.cz

Polička - opevnění

…A DALŠÍ FESTIVALY
Není to tak dávno, kdy v kraji probíhalo málem deset festivalů. Ale Doupnice fest skončila už před lety, na Studnici si vloni řekli desetkrát a dost a malý festiválek na hradě Košumberk má zrušený web a vše nasvědčuje jeho konci. Ale rád bych se mýlil.

Za návštěvu tak stojí ještě bohdanečská rozlučka s prázdninami – On The Road. Do svérázného areálu U Čochtana letos dorazí Jiří Schmitzer, ČokoVoko, Garage, Sto zvířat, OTK nebo houf zástupců zdejší scény.

Vypsaná Fixa

I Svitavy mají svůj festiválek. O posledním červencovém víkendu tam na akci Rosnička zahrají Cartonnage, Vees, Ventolin a řada DJs a dalších projektů.

Vyznavačům tvrdších žánrů je pak vyhrazen míting Pod parou v Moravské Třebové, který na přelomu července a srpna zve na americké rockery Bad Religion a nebo legendárního Jello Biafru.

A JEŠTĚ KRÁTCE O SKYLINE
Není u nás moc kapel, které by u široké veřejnosti a hlavně u zástupců médií vzbuzovaly tak ambivalentní pocity jako Skyline. A platí to i u nové desky Fairytapes. Zatímco Idnes píše, že „Skyline zapojili živé nástroje a písničkovost zdůraznili nad tanečním hédonismem“ a Musicserver chválí zpěvačku Marku Rybin, „že se konečně oprostila od své rockerské minulosti“ – kolegové z Radia Wave Skyline přirovnali „ke Kabátům taneční scény“ a uvedli, že „jestli Skyline v něčem nemají konkurenci, je to v míře nepůvodnosti a hudební zabedněnosti.“
Velmi zábavná rozpolcenost, člověk by si až řekl, že nemluvíme o jedné a též kapele.

Skyline

Nejzábavnější je ale sledovat debatu, která se okamžitě v takových případech rozproudí a která se zabývá tématem novinářská objektivita. Což je samozřejmě nesmysl, nic jako objektivní názor neexistuje, vždycky do toho člověk ať chce nebo nechce promítne sebe a vlastní názory a postoje. Nejlíp, když si každý udělá vlastní názor. Vy jste v Neonu mohli soudit podle asi nejpovedenější The Highest Mountain.

PLAYLIST 291. NEONU
1. Skyline - The Highest Mountain
2. Flamengo – Týden v elektrickém městě
3. Květy – Papoušek noci
4. Cartonnage – Don’t Look Back

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.