Pozvánky na Open Air Festival a Trutnov

23. červen 2013

Zveme vás na dva velké tuzemské hudební festivaly

OPEN AIR FESTIVAL (8. – 10.8.)
Je to vlastně hodně troufalý název. „Já jsem Open Air Festival“, křičí hrdě do světa přehlídka, která letos počtvrté proběhne na letišti u magického Panenského Týnce. Ty ambice jsou poměrně oprávněné, tři předchozí ročníky totiž znamenaly pro akci velmi úspěšný start a ani letos se nedá předpokládat festivalová kocovina. Loňský ročník byl jeden z mála letních festivalů, který proběhl bez výraznějších komplikací. Počasí přálo, všechny hvězdy v čele s Fatboy Slimem a Amy MacDonald koncertovali, dorazilo dvacet tisíc lidí, problémy s logistikou z minulých let se také povedlo poladit. Podniku se příliš nedotkla hospodářská krize, jelikož se organizátoři rok co rok mohou těšit na bohatý sponzorský příspěvek od jednoho z mobilních operátorů.

Akce si rovněž drží vysokou úroveň po ekologické stránce, což mu vyneslo uznání v celosvětové soutěži A Greener Festival Award, kde se Open Air Festival zařadil mezi doporučené. Specifické je místo konání. Letiště u Panenského Týnce, které se nalézá ve srážkovém stínu, nabízí nekonečné lány prostoru a nepřeberné možnosti se realizovat. Mínusem jsou opravdu nekonečné vzdálenosti a také časté větrno.

Open Air Festival 2010

Dramaturgie Open Air Festivalu je poměrně čitelná. V Panenském Týnci se především cílí na velká jména z tanečné scény. V minulosti sem zavítali Faithless, Chemical Brothers nebo zmiňovaný Fatboy – proto je logické, že se letos povedlo ulovit anglické duo Underworld, autory nesmrtelného hitu Born Slippy. Elektronickou scénu bude zastupovat i poněkud náladová Djská hvězda Adam Freeland nebo krotitelé hudebních žánrů Kava Kava kombinující rock s tanečními groovy a jazzovou nevyzpytatelností. Velkou fanouškovskou základnu budou mít pod podiem Skunk Anansie, kteří přijedou i se svou charismatickou zpěvačkou Skin. Žhavé mládí na Open Air Festivalu zastupují třeba britští post punkeři O.Children, kteří si název půjčili od Iana Curtise. Českou scénu budou zastupovat Tata Bojs, Monkey Business, Bratři Ebenové, Zrní nebo Vypsaná Fixa. I letos bude jedna scéna věnována oblíbené televizní show Na stojáka.
A jelikož každým dnem přibývají nová a nová jména, nejlépe uděláte, když budete sledovat web www.openairfestival.cz.

Underworld


TRUTNOV OPEN AIR (15. – 18.8.)
Dnes se nám tady sešly dvě akce, které snad ani nemůžou být rozdílnější. Po Open Air festivalu vás jdeme zvát na fotra všech festivalů – Trutnov Open Air.
Český Woodstock, si po celou dobu své více než dvacetileté existence zakládá na tom, že není pouhou hudební přehlídkou, ale také akcí s jistým duchovním přesahem. Proto je každý ročník věnován buď nějaké významné osobnosti nebo vymezené skupině lidí. Letos se tým kolem Martina Geronima Věcheta rozhodl šlápnout do vosího hnízda a festival dedikovat obětem násilného poválečného odsunu.

25. ročník našeho nejstaršího rockového festivalu - trutnovský Open Air

Trutnov je hrdý na svou předrevoluční historii, kdy ho v roce 1987 rozehnala STB. Nic podobného už nehrozí, za to se přehlídka každý rok potýká s hrozbou stěhování. Areál Na Bojišti má být jednou zastavěn a všichni hudbymilovní si budou muset hledat nový domov. V loňském roce vyrostla na louce, která dříve sloužila pro stanování, první stavba. Další zatím nerostou, a tak se trutnovská merenda může na stejném místě konat i letos. Bohužel už u toho nebudou dvě neodmyslitelné zdejší ikony – Václav Havel a Ivan Martin Jirous.

Open Air Festival Trutnov (foto z roku 2011)

Trutnov Open Air, letos konaný od 15. do 18. srpna, sází na vřelou atmosféru a program čerpající především z domácích zdrojů. Hlavní hvězdou je letos John Mayall, jedna z nejvýraznějších postav britského blues. V tuzemsku hraje často, legendární je jeho vystoupení v roce 1985 na Bratislavské lyře, pod jehož vlivem se parta nadšenců o dva roky později rozhodla uspořádat první ročník trutnovského festivalu. Pod Krkonoše také zamíří hvězda world music a arabské hudby a někdejší členka Transglobal Undergroud zpěvačka Natacha Atlas a mladá hard core parta Palm Reader. Zbylé položky na programu zaplňují očekávaná jména tuzemské hudební scény. Se speciálním programem přijede Vlasta Redl, s mimořádným festivalovým blokem Jukebox se představí Buty, omladinu zastupují Sunflower Caravan nebo Čokovoko. Bohatě je samozřejmě zastoupena alternativa a underground.
www.festivaltrutnov.cz, tam najdete vše potřebné.

John Mayall

SÁZAVA FEST
Ještě přidáváme letmou pozvánku na Sázava fest, který se opět přestěhoval. Z Benešova míří letos do Světlé nad Sázavou, hlásí tedy návrat k řece. V programu nechybí britští new rave svěženka Hadouken!, australský improvizátor Dub FX nebo celá řada zástupců domácí scény (Charlie Straight, Portless, Luno, Tata Bojs). Schválně kam se posune Sázava fest příští rok.

00710838.jpeg

VZPOMÍNKA NA FILIPA TOPOLA
Jsou zprávy, které se neříkají lehce.
A jsou zprávy, které šokují, i když někde uvnitř duše s ní tak trochu dopředu počítáte.
O zdravotních problémech Filipa Topola se vědělo, dlouhé roky bojoval s rakovinou a těžká nemoc mu na konec vyměřila jen 48 let života.
Pro řadu dnešních čtyřicátníků byl Topol idolem, modlou a jeho odchod berou jako definitivní tečku za svým mládím. Na koncerty jeho Psích vojáků - za komunismu maskovaných jako P.V.O. – na Chmelnici, Na Petýnce nebo v Deltě se dodnes vzpomíná.
Navždy si ho budeme pamatovat jako nesmírně charismatického šansoniéra s rukama sedřenýma do krve od třískání do piána, které měl oblepené texty. Texty, které byly vyjádřením autorových vnitřních děsů a bojů. Texty, které ze sebe potřeboval dostat.
Ruku v ruce s tím šel i jeho rockově rozervaný, sebedestruktivní způsob života. Toho se vzdal až v posledních letech, kdy i vinou zdravotních neduhů působil na koncertech unaveně a jeho kdysi nevyčerpatelná energie jen místy probleskovala.
Psí vojáci se před nedávnem vrátili na koncertní podia, 11. května hráli v Paláci Akropolis, poslední koncert odehráli o 14 dní později v Amsterdamu. Další turné bylo pro kapelníkovu únavu zrušeno a dnes je jasné, že už žádné příště nebude.
Tak sbohem a řetěz, Filipe Topole. A děkujeme.

Filip Topol

PLAYLIST 293. NEONU
1. Psí vojáci – Žiletky
2. Underworld – Jumbo
3. Natacha Atlas - La Lil Khowf


Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.