Slnko září

1. prosinec 2013

Slovenský label vydává novinky Kirschner, Modrých hor nebo Kolowratu

Před nějakými dvěma lety uvažovala Shina – jinak též polovina elektro-akustického dua Longital - že poněkud utlumí činnost svého bratislavského labelu Slnko Records. To se naštěstí nestalo a letošní podzim je snad nejsilnějším v historii vydavatelství. Zatímco v Čechách funguje celá řada malých a středních labelů, které významně drží tuzemskou nezávislou scénu nad vodou, u našich východních bratrů to více méně vše stojí a padá se Slnkem. Díky němu v těchto dnech vychází avantgardně pojatá novinka Jany Kirschner, debut bratislavských jinochů s vtipným názvem Walter Schnitzelsson, dlouho očekávaná deska Big Beat hip hopového dua Modré hory nebo deska naléhavého Kolowratu. Všechny čtyři alba ve 316. Neonu naťukneme a zjistíme tak, že slovenská hudební scéna nejenže že žije, ale má se čile k světu. A to díky aktivitám Slnko records.

JANA KIRSCHNER
Slovenská zpěvačka Jana Kirschner – tak jako řada našich hudebníků – snila o zahraničním úspěchu. Kvůli tomu se dokonce před časem přestěhovala do Anglie, kde se zajímavými hudebníky natočila album Shine. Mezinárodní sukces se ale nedostavil a Kirschner se vrátila zpět na Slovensko, kde natočila své nejnáročnější ale u kritiky nejlépe hodnocené album Krajina rovina. Při jeho natáčení se sblížila s anglickým hudebníkem Eddiem Stevensem, se kterým záhy na to začala žít a se kterým má dceru. Tento tandem vymyslel i nekompromisně pojatou novinku Moruša, které je poctou Slovensku. Jana Kirschner ho točila s 18 českými, slovenskými i zahraničními muzikanty, vznikl jakýsi rodinný orchestr, ve kterém se potkaly housle, akordeon, violoncello, marimba, klarinet nebo cimbál. Na projektu spolupracovali skvělí muzikanti známí ze světa klasické hudby – Miloš Valent, Marcel Comendant nebo mužský pěvecký kvartet. Spolu s Janou Kirschner nahráli více než 100 minut originální autorské hudby. První část alba Moruša s názvem Biela vyšla u Slnka 15. listopadu a vy, co si pamatujete rádiové hity Modrá nebo V cudzom mestě budete velmi překvapeni, jak dalekou cestu Jana Kirschner od té doby ušla a jak moc se rozžehnala se světem popu.

02677012.jpeg

MODRÉ HORY
Po pěti letech od skvělého eponymního debutu je tu nová deska hiphopové kapely Modré hory. Lyrik a Bene se na desce Big Beat znovu ukazují jako osobití rappeři, kteří se tak moc liší od uniformního stáda žvanící stále to samé. Novinka přináší osobité poetické obrazy, které zachycují současné Slovensko a jeho obyvatele. Ale nalezneme zde třeba skladbu o vojácích bojujících v Ardenách – nic, čemu by se někdo jiný v hip hopu věnoval. Dechberoucí je jejich práce se slovem, kdy jakoby zmrazí nějakou situaci a v textu ji rozeberou ze všech úhlů. Pozoruhodná je i hudební stránka, beaty jim dodali dvorní beatmacher Peko, Karaoke Tundra a nebo Ivan Herényi, poducentem alba byl Roland Kánik. Modré hory na novince Big Beat potvrdili pozici stálic slovenského alternativního hip hopu.

Modré hory

WALTER SCHNITZELSSON
K nejzajímavějším novým slovenským kapelám patří Walter Schnitzelsson. Původně začínali jako duo a prosluli živelnými koncerty, během kterých si mezi sebou neustále měnili své nástroje. Později už jako trojice se proslavili jako předskokani jednoho z největších současných rockových výtržníků Petea Dohertyho při jeho bratislavských koncertech. Druhým pozoruhodným počinem bylo živé provedení písně Your Little Victory přímo ve vestibulu vlakového nádraží v Bratislavě, které na chvíli přerušila policie. Před pár dny Walter Schnitzelsson vyšel debut Fever, na kterém kapela střídá polohy od britpopových kytarovek, přes tvrdý rok’n’roll až po houslemi podkreslený folk rock připomínající například Mumford and Sons. Oproti živelným koncertům je deska poněkud uhlazenější ale i tak potvrzuje zvěsti, že jde o jednu ze současných nejlepších kytarovek na Slovensku.

Walter Schnitzelsson

KOLOWRAT
Rozloučíme se s košickým Kolowratem, který vydává desku Pobiť sa / Utiecť. Devět písní nabízí poměrně hutný zážitek, produkce tohoto alternativního kvintetu není pro každého. V popředí je frontman a zpěvák Rasťo Rusnák, který svými texty nereprezentuje současnou generaci, jeho verše mají neomezenou platnost. Důležitost textů ještě podtrhuje produkce alba, o kterou se postaral Erik Horák z kapely Noisecut.

03013976.jpeg

TIPY NA ZAJÍMAVÉ AKCE
4.12., Divadlo 29 - Zuzana Michnová - Jsem slavná tak akorát
Projekce nového českého dokumentu Jany Němcové.

5.12. Divadlo 29 - Jablkoň
Koncert žánrově nezařaditelné pražské skupiny, která se s nevšedním nadhledem už více než 30 let pohybuje na hranících moderní vážné hudby, folku, rocku, jazzu a popu.

4.12. Doli klub – Vladimír Mišík, Ivan Hlas, Olin Nejezchleba, Norbi Kovács

PLAYLIST 316. NEONU
1. Jana Kirschner – Divná
2. Jana Kirschner – O hore a vtáčkovi
3. Modré hory – Flashback
4. Walter Schnitzelsson - This Night's Fever
5. Kolowrat – Divné camino


Spustit audio