Díl 43: Lázně Bohdaneč a architekt Josef Gočár

V 43. díle Pardubických ohlédnutí s Vladimírem Čechem jsme se vydali do Lázní Bohdaneč, kde jsme putovali po stopách slavného architekta Josefa Gočára. Seznámili jsme se všemi jeho místními stavbami.

Při procházce Lázněmi Bohdaneč nalezneme hned celou řadu staveb, které navrhoval Josef Gočár, nejvšestrannější český architekt první poloviny dvacátého století. Je autorem originálního vodojemu, jezdeckých kasáren, penzionu na Masarykově náměstí i funkcionalistické vily své sestry Anny. Nejvýznamějším zdejším dílem pak zůstává Lázeňský pavilon, jednopatrová kubistická stavba, kterou se Bohdaneč chlubí dodnes. Více si o působení Josefa Gočára v Bohdanči povíme v 43. díle Pardubických ohlédnutí. Na slyšenou se s vámi těší historik Pavel Panoch, režisér Tomáš Klement, herečka Dagmar Novotná a průvodce pořadem Vladimír Čech.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.