Pivovar Rychmburk v Předhradí

26. červenec 2012

Vydejte se s námi do rozlehlého areálu někdejšího pivovaru v Předhradí

Jen pár metrů od krásně opraveného hradu Rychmburk, který dnes slouží pro duševně nemocné lidi, se nalézá rozlehlý areál někdejšího pivovaru. Ten byl založen už v roce 1636. Jako panský pivovar dodával pivo do všech hospod rozsáhlého rychmburského panství.

V roce 1838 odebíralo rychmburské pivo 96 hospod. Představte si, že tenkrát se vařilo 60 várek po 38 sudech ročně. Později byl dáván pivovar s lihovarem a dvory do pachtu. I v té době byla pověst rychmburského piva velmi dobrá a okruh odběratelů veliký. Vařilo se většinou světlé 8° a 10° pivo. Ačkoliv bylo původně ruční zařízení na počátku 20. století vyměněno za strojní, rostoucí konkurence nedalekého pivovaru v Hlinsku výstavy piva rapidně snížila.

Na konci první světové války bylo uvařeno 5 000 hl piva ročně, v letech 1919 - 20 už 2 145 hl a o rok později pouze 1 350 hl. Výrobu velmi stěžovala nekvalitní voda, braná vodovodem z rybníka Spalivce. Při pozemkové reformě pivovar zanikl, neboť se nenašel zájemce o další provoz a v dubnu 1925 byla výroba zastavena. V budovách pivovaru byl zřízen sklad chrudimského piva, byty byly pronajaty, bývalé humno si najalo rolnické družstvo pro skladiště.

Pivovar Rychmburk v Předhradí (žlutá budova) se nalézá v bezprostřední blízkosti hradu

Dnes je vlastníkem pivovaru v Předhradí firma L & M Service spol. s r.o, která objekt získala před časem už v dezolátním stavu jako propadlou zástavu. Společnost kvůli zástavnímu právu s objektem nemůže nakládat, nedaří se ho ani vydražit. Nezabezpečený objekt čelí nájezdům vandalů a zlodějů, pivovarský dvůr i vlastní budovy slouží jako skladiště různé veteše. Nalezneme zde několik vraků aut, rozpadající se včelín, stavební suť a do toho pobíhá zanedbaná domácí zvířata…

Pivovar Rychmburk v Předhradí - na dvoře je harampádí všeho druhu

Nevyjasněné majetkové poměry brání záchraně památkově chráněného objektu, jen případná rekonstrukce by určitě překročila částku 100 milionů korun. Těžko také odhadovat, jaké by mohlo být případné další využití rozlehlého objektu bývalého pivovaru. Vše zřejmě k neodvratitelnému konci – zániku.

Příští týden se v našem pořadu vydáme do Biskupic nedaleko Jevíčka. Malebné městečko se chlubí bohatou historií, která procházela především místní budovou zámku. Ten na přelomu 19. a 20. století vlastnil i slavný šlechtický rod Thurn-Taxisů. Ti jsou také na zdejším hřbitově pochováni. Dnes je budova zámku i přilehlý park v soukromých rukou a nepůsobí zrovna jako místní chlouba. Pořad si nalaďte buď v úterý 2.8. v 17:10 nebo v neděli 7.8. v 17:30 na Čro Pardubice.

Zámek Biskupice u Jevíčka
Spustit audio

Více z pořadu