Zámeček Lipka

26. červenec 2012

Druhý díl našeho pořadu Pozor, padá omítka nás zavede do malé vsi Lipka nedaleko Horního Bradla, kde se nalézá stejnojmenný zámeček.

Poprvé je Lipka připomínána roku 1513, kdy tehdejší tvrz Václav Tamchyna prodal Jindřichu Sobkovi z Kornice. Zřejmě to byla docela velká stavba, protože se o ní tehdy střídavě mluvilo jako o tvrzi a hradu. V roce 1557 Jan Kustoš přestavěl gotickou tvrz na renesanční zámek, z tvrze se zachovaly jen části obvodového paláce jižního křídla dnešního zámku. Zámek Lipka měl tři křídla, uzavřené nádvoří, do kterého se přízemí i obě patra otvírala renesanční arkádou. Do zámku se vcházelo nově zbudovaným krásným portálem, ten by tam snad měl ještě být. Počátkem 17. století k zámku náležel dvůr, ves Lipka a příslušenství v dalších osmi vesnicích. V roce 1754 zámek koupil Jan Adamec z Auersperku, který zámek barokně přestavěl. Objekt pak sloužil jako lovecký zámek. A pak už to šlo s Lipkou z kopce. Od konce 18. století přestal být zámek využíván, bylo zbořeno západní křídlo a zámek byl snížen o jedno patro. Za své vzaly i původní valené klenby a štuková výzdoba. Po roce 1945 zámek sloužil pro bydlení a pak se do jeho prostor nastěhovalo JZD, které si zde udělalo skladiště a sýpku.

Zámeček Lipka - krásný malovaný strop v místnosti v prvním patře
0:00
/
0:00

Dnes je Lipka v soukromých rukách, vlastní ji společnost Delg trading izraelského občana Davida Atara. Před lety začala nákladná rekonstrukce (hovoří se až o deseti milionech korun), ale majitel přestavbu údajně kvůli sporům se stavební firmou přerušil. Zámek tak dostal alespoň novou střechu, čímž se povedlo chátrající stavbu zachránit. Plány majitele na zřízení hotelu a eko farmy zatím zůstávají nenaplněny a Lipka pustne, prázdne a čelí nájezdům vandalů a zlodějů.

Ve třetím díle pořadu Pozor, padá omítka nás čeká návštěva kostelíčku ve vesničce Doly nedaleko Luže. Kostel Zvěstování Panny Marie, který je jediným pozůstatkem po zaniklé obci Janovičky, léta chátral. Autorem této pozoruhodné církevní památky je Donato Felice D'Allio, jeden z nejvýznamnějších rakouských barokních architektů. Tento pořad zřejmě bude mít šťastný konec, jelikož místní nadšenci za pomoci sponzorů památkově chráněný objekt opravují a nacházejí pro něj nové využití. Pořad si nalaďte buď v úterý 12.7. v 17:10 nebo v neděli 17.7. v 17:30 na Čro Pardubice.

Kostel Zvěstování Panny Marie v Dolech

Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.