Vrtulníky chrudimské posádky na letišti zůstanou

14. květen 2004

Vrtulníky chrudimské posádky na letišti zůstanou. To je výsledek jednání mezi armádou a občanským sdružením Zóna klidu Chrudimska. Jeho zástupce podnikatel David Beran tvrdil, že letiště není uzpůsobeno startům vrtulníků. Navíc poukazoval na hluk, který stroje vydávaly. Sdružení chtělo po vojácích, aby využívali k výcviku jiné prostory, než jsou pozemky na chrudimském letišti. Jak uvedl starosta Chrudimi Ladislav Libý, jednání skončilo kompromisem.

"Město se ujalo role zprostředkovatele mezi občanskou iniciativou a armádou České republiky ohledně vysvětlení si a vyjasnění potřeb a nutností létání vrtulníků a provádění výcviku v prostorách městského letiště a myslím si, že jednání dopadlo relativně dobře, všechny tyto věci se vysvětlily, armáda si řekla, jaké jsou jeji limity navíc a občanská iniciativa to bude pravděpodobně respektovat."

výsadek z vrtulníků
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.