České Heřmanice 15.3.2008

15. březen 2008

České Heřmanice jsou jedna z nejstarších obcí na Litomyšlsku. Když jsem kontaktoval starostu Českých Heřmanic Pavla Eliáše, že bych rád obec navštívil a natočil v ní Rozhlasové posvícení, souhlasil. 

Za pár hodin mi zazvonil mobilní telefon a pan starosta, kterému je pouhých 33 let, mi začal vyjmenovávat důvody proč to nepůjde, a že celé natáčení odložíme. Nevím, jestli se zalekl rozhlasového mikrofonu nebo má příliš pracovních povinností, ale nakonec slovo dalo slovo a já jsem se do Českých Heřmanic vypravil. Vesnice, která se skládá ze čtyřech místních částí - České Heřmanice, Borová, Netřeby a Chotěšiny, má poměrně bohatou historii.

První zmínka o Českých Heřmanicích je z roku 1226. Svatoslav z Heřmanic, který sídlil na Heřmanicích coby první známá osobnost a majitel zdejší dědiny, je zaznamenán na královské listině Přemysla Otakara I. Z toho vyplývá, že dědina byla založena mnohem dřív. Heřmanice byly v rozkvětu, kdy byl pánem v Heřmanicích slovutný Bohuněk z Adršpachu, jehož působení je ohraničeno léty 1460 až 1506.

Na králi Vladislavovi vymohl, aby ves byla povýšena na samostatné městečko.To bylo stvrzeno královskou listinou a opatřeno královskou pečetí. Heřmanice obdržely právo mít každý čtvrtek trh a na sv. Jakuba jarmark, který trval osm dní. V pozdější době přibyly k Českým Heřmanicím osady, Netřeby založeny roku 1661 a Borová založena roku 1698, kdy litomyšlské panství vlastnili Tranmansdorfové, kteří v blízkosti Heřmanic, patřících k zámeckému panství, tyto osady založili. Osídlení osad tvořili "hraběcí chalupníci".

Založením těchto osad bylo sledováno lepší využití lesní půdy, která byla osídlencům přidělena do nájmu. Od roku 1785 podle "Josefínského katastru" byly osady připojeny k obci Heřmanice. Od roku 1960 v rámci reorganizace byla přičleněna k Českým Heřmanicím i osada Chotěšiny. Do roku 1923 byly České Heřmanice městysem.

Proto České Heřmanice nemají náves, ale náměstí a místní jsou na to pořádně pyšní V současnosti mají České Heřmanice 529 obyvatel a spravuje je sedmi členné obecní zastupitelstvo. Obec se přihlásila v rámci správy územních úprav k Vysokému Mýtu a stala se členem mikroregionu Vysokomýtského.

V místní kronice je zaznamenána pověst, že někdy kolem roku 1300 přišla do Českých Heřmanic náhlá a velká povodeň, která zaplavila celou obec. Na kostele svatého Jakuba staršího je ve výšce zhruba tří metrů symbolický kříž, který ukazuje, kam až voda dosahovala. A protože kostel stojí na návrší, je jasné, že všechna stavení byla zaplavena až po střechy.

České Heřmanice mají vlastní znak a prapor. Ty byly obci uděleny z rozhodnutí předsedy Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka 7.dubna 2006 a převzal je starosta obce Pavel Eliáš. Dne 24. června 2006 byly slavnostně žehnány. Návrh obou symbolů pochází z rukou heraldika Miroslava J. V. Pavlů ze Zlína. V obci fungují Sbor Dobrovolných hasičů, který pomáhal v loňském roce s likvidací následků ptačí chřipky ve velkochovu v místní části Netřeby. Aktivní je i TJ Sokol České Heřmanice, Myslivecké sdružení Březina, Farní společenství sv. Jakuba a ČČK České Heřmanice.

Mile mě překvapila budova Základní a mateřské školy, která je uvnitř nádherně vyzdobená. Je to malá škola rodinného typu v pěkném zdravém a klidném venkovském prostředí. K dispozici mají žáci moderně vybavené učebny, a jídelnu. Třídy jsou vybaveny lavicemi a židlemi nastavitelnými podle výšky žáků. Tělesná výchova probíhá v nově zrekonstruované tělocvičně.. Školáci se pravidelně se s úspěchem účastní různých soutěží. Heřmanečtí žáci získali pěkné výsledky v oblastních, okresních i krajských kolech. Pohádkami, zpěvem a pohybem si každoročně získávají srdce diváků společných vystoupeních s mateřskou školkou.

Jsou zapojeni do celostátního projektu Les ve škole, škola v lese. A navíc se děti mohou přihlásit do počítačového, dopravního nebo sportovního kroužku. Abych nezapomněl sledoval jsem také děti při výuce hry na zobcovou flétnu. Děti si postěžovaly, že jim chybí hřiště s houpačkami, kolotoči a prolézačkami, na kterém by se mohly vyřádit. Ředitelka školy Jana Jandova mi oponovala, že pro aktivity školní družiny a k relaxaci o přestávkách je využívána školní zahrada s běžeckou dráhou a průlezkami.

Ale podle dětí to není to pravé ořechové. Starosta Pavel Eliáš mě seznámil s novinkou, která děti a mládež určitě potěší. V Českých Heřmanicích chystají rekonstrukci stávajícího hřiště. Vznikne nový umělý povrch na hřišti a běžecké dráze, cvičná tenisová a horolezecká stěna a další sportovní příslušenství. Přejeme všem "heřmaňákům", aby jim jejich plány vyšly. Sobota 15.3. po 12 hodině.

autor: STR
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.