Tvořte! Papírová přání, keramiku, batiku. Pod vedením lektora vám to půjde samo

2. červen 2014

Máte pochybnosti o svém talentu, fantazii, šikovnosti? To je naprosto přirozené. Ne každý to umí sám od sebe dobře s nůžkami, drátky a látkou. Navíc, kdo z nás má doma vyřezávátka, tepelnou lepící pistoli a jiné speciální pomůcky. Proto vznikla v Pardubicích Tvoje dílna.

Jde o kavárnu, kdy si jako jinde můžete "jen" vypít kávu a zakousnout něco malého. Anebo ještě k tomu tvořit pod dohledem šikovných lektorů. Nejen o tom přišla mluvit do pondělní Radioporadny Martina Moličová.

„V otevřené dílně si vyberete některou z činností a jednoduše tvoříte. Některé výrobky si odnesete hned s sebou domů, jiné vám připravíme k vyzvednutí na později,“ říká Martina Moličová.

A co všechno si tam můžete vyzkoušet? Malování na keramické biskvity barevnými glazurami, dekorování textilních polotovarů zažehlovacími barvami, výrobu papírových přáníček, modelování z keramické hlíny s výpalem nebo i bez něj a mnohé další.

V našem vysílání posluchači dostali konkrétní návod, jak vyrobit originální a efektní papírové přání. A také jsme se pustili do batikování.

„Je to velmi jednoduché. Stačí nám barvy a mikrovlnná trouba,“ vysvětluje Martina Moličová. Oblečení namočte, položte na podložku a posypte barvami. Podle množství vody a barvy se vám rozpijí. Poté opatrně smotejte, přeložte, přehněte a umístěte do sáčku, který má v sobě díry (propíchaný sáček, igelitová taška).

Sáček umístěte do mikrovlnky a vařte zhruba sedm minut. Barvy na toto použití nejsou původně dělané a mikrovlnné trouby jsou různé, proto je třeba ověřit výkon vlastní trouby. Po dokončení opatrně přeneseme do vany a sprchujeme studenou vodou, ochladíme, opláchneme, osušíme.

autor: jsl
Spustit audio