Neřešte své problémy u soudu. Zkuste najít smír prostřednictvím mediátora

18. srpen 2014

Rozvádíte se a nemůžete se dohodnout s partnerem vůbec na ničem? Hádáte se s příbuznými o majetek? Děláte si navzájem se sousedy ze života peklo? Máte chuť řešit to soudně. Počkejte!

Zkuste služby mediátora. Je to rychlejší a jednodušší cesta, jak znovu najít společnou řeč. Hostem Radioporadny byla mediátorka JUDr. Eva Vaňková.

„Mediátor je člověk, který pomáhá rozhádaným stranám, aby opět spolu začaly konstruktivně mluvit. Většinou se ukáže, že jejich problémy vznikly na základě nedorozumění nebo nedostatku informací,“ říká Eva Vaňková. Se svými klienty ožehavé téma otevře. Nechá obě strany říct svůj názor a snaží se „přeložit“, o co vlastně komu jde. A hlavně jim pomůže, aby si navzájem naslouchali.

Mediátor také dává lidem prostor, aby ventilovaly své negativní emoce.

„Když se ty emoce pojmenují, sami od sebe pak odezní. V tu chvíli se vrátí i logické myšlení, protože když člověkem cloumají silné city, vypíná mozek,“ upozorňuje Eva Vaňková. V mediaci se nehodnotí, nesoudí a nehledá viník, ale naopak strany mají možnost se vzájemně pochopit a zlepšit své vztahy. Výsledkem mediace je přijatelná dohoda pro všechny strany.

„Dobrý mediátor musí mít velkou trpělivost, pochopení, empatii, schopnost naladit se na účastníky sporu. Mediátor je průvodcem v konfliktu,“ vysvětluje Eva Vaňková.

Kdy je mediace vhodnější než soud?

Obecně je mediace jako mimosoudní řešení konfliktů vhodná pro spory v oblasti občansko-právní, kam patří například sousedské spory, spory mezi nájemníky a majiteli domu, pracovní, obchodní a firemní a dále spory spotřebitelské a spory v oblasti rodinné, kam patří zejména spory při rozvodu, rozhodování o svěření dětí do péče, porozvodové rozdělení majetku, spory dědické, mezigenerační apod., v neposlední řadě je možné použít mediaci pro řešení interetnických sporů, sporů ve školách a mezi občanem a institucemi.

autor: PRO
Spustit audio