Spoléhejte se sama na sebe. Naučte se bránit při napadení

13. říjen 2014

Říká se, že ženy a muži jsou si rovni. Ale v mnoha směrech je to platí pouze filosoficky. Muži zkrátka jsou větší, těžší, silnější a agresivnější. Má žena se šanci ubránit?

Co je nejlepší prevencí proti útoku? Na tyto otázky v Radioporadně odpovídal bývalý policista a instruktor sebeobrany Ján Grulyo.

Statistika znásilnění v Česku je otřesná: jedno až dvě nahlášené denně. A to se přitom policie dozví jen o každém dvanáctém sexuálně motivovaném útoku. Naprosté většině žen bylo 16 až 25 let, ačkoliv pachatelé si oběti většinou nevybírají podle vzhledu. Hledají snadnou oběť.

„Žena má šanci se ubránit. Z průšvihu jí vytáhne hlavně její hlava. Nejdůležitější je totiž psychika. Teprve druhým krokem je technická dovednost,“ říká zkušený lektor Ján Grulyo.

Nejde jenom o zmíněné znásilnění, ale o přepadení jako takové. Na parkovišti, když zamykáme auto. Když brzy ráno spěcháme do práce. Když nás někdo překvapí v průjezdu nebo na chodbě domu. Jak se bezpečně dostat z takové situace se můžeme naučit na kurzech sebeobrany.

První krok je sebedůvěra

„Na začátku kurzu ženy bojují hlavě se sebedůvěrou. Problémem je také psychický blok z fyzického kontaktu. Možná to bude znít tvrdě, ale tady jde slušné chování stranou a musí se vynořit ta temnější stránka v nás. Je potřeba ze sebe dostat agresi, chladnokrevnost a profesionalitu,“ vysvětluje Ján Grulyo.

Výsledky nemůžeme očekávat hned. Je to několika měsíční práce. Pohyby je potřeba zautomatizovat. Důležitý je i trénink překonávání strachu. Učíme se přece jenom zvládat situace, kdy jde o zdraví a o život.

„Někdo může mít dar to zvládnout rychle. Ale průměrná doba výcviku, aby byl výsledek efektivní je dva až tři roky,“ upozorňuje Ján Grulyo.

Něco jiného je samozřejmě trénovat v tělocvičně v bezpečném prostředí s lidmi, které známe. Jak ale poznáme, že své dovednosti dokážeme využít ve stresové situaci na ulici, když nastoupí emoce? Otestujte svůj strach.

„Kurzy doplňuji slaňováním, bojovými hrami, potápěním, paintballem. Díky tomu se ženy naučí překonávat strach a zvednou si sebevědomí,“ uvádí Ján Grulyo. Ve fázi, kdy se zdá, že je klientka psychicky dobře připravená, přichází na řadu simulovaný útok. Odehrává se v rámci tréninku, ale žena neví, kdy přesně přijde a jejím úkolem je ho zvládnout.

Jak předejít konfliktu

  • nechodíme zkratkami přes neosvětlená místa

  • všímáme si okolí

  • nechodíme se sluchátky na uších 

  • nosíme obranné prostředky (pepřový sprej, elektrický paralyzátor)

  • pokud můžeme, vyhneme se střetu např. s opilci

  • nepodceňujte svůj šestý smysl

  • nepanikařit

Sebeobrana není jenom pro mladé

Máte pocit, že je vám už hodně let a nezvládla byste kurs sebeobrany? Nenechte se mýlit. Technika sebeobrany je založená hlavně na využití síly soupeře. Čím více jí vloží do útoku, tím líp pro vás.

„Osoba, která se brání, využívá dopředné rychlosti, váhy útočníka, kterou svede do rotace a dostane ho na zem,“ říká Ján Grulyo.

Naučte se používat to, co nosíte s sebou. Kabelku, klíče od bytu. Pepřový sprej si dejte do kapsy, ne na dně tašky. Sáhněte si po kusu dřeva nebo kamene. Jde o moment překvapení. Důležité je útočníkovi způsobit bolest a pak uniknout do bezpečí. Nejlepší je rozeběhnout se směrem do frekventovaných míst, kde se dá očekávat nějaká pomoc.

autor: PRO
Spustit audio