Umíte si správně čistit zuby? Pomůže single kartáček

24. listopad 2014

Chcete mít krásné a zdravé zuby? Naučte se o ně správně starat. Kvalitní domácí péče je nejlepší prevence. Do Radioporadny o tom přišla mluvit dentální hygienistka Iva Seinerová.

Jsou dva druhy dentální hygieny. Jedna je ta profesionální, za kterou chodíme přibližně dvakrát do roka do ordinace za odborníky. A pak je tu ta základní, která se denně odehrává v naší koupelně. A tak je ze všeho nejdůležitější.

Umíme dobře pečovat o své zuby? Statistiky ukazují, že péče o zuby se u malých dětí zhoršila.

„Je to tím, že už se nedělají pravidelné preventivní prohlídky u stomatologů. Je na rodičích, jak si pohlídají termíny,“ vysvětluje Iva Seinerová. Na druhou stranu zase u dospělých ubývá lidí, kteří by měli v mladším věku zubní protézy. Krásné zuby jsou dnes už téměř společenskou nutností, proto o ně lidé více pečují.

Správná domácí péče
Pokud chcete pro svůj chrup jenom to nejlepší, poraďte se o výběru kartáčku a pasty s dentálním hygienikem nebo lékárníkem. Každý z nás má jiné zuby a vyhovuje mu něco jiného.

„Ráno si vyčistíme zuby klasickým kartáčkem. Večer k tomu přidáme mezizubní kartáček. A k tomu doporučuji praktickou novinku – sólo kartáček. Je jednosvazkový a čistíme s ním jeden zub po druhém,“ říká Iva Seinerová. Není potřeba, abyste po kartáčku sáhli i během dne. Dvakrát denně to opravdu stačí.

Pozor na elektrické kartáčky. Rozhodně bychom se neměli spoléhat pouze na ně. Vyvíjí zbytečně velký tlak na chrup a rotační hlavice není dobrá na citlivé krčky.

„Pokud někdo doma má elektrický kartáček, ať ho použije ráno. Večer ale ať čistí zuby mechanicky a pečlivě,“ dodává Iva Seinerová.

Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš, říká staré přísloví. Proto dbejte, abyste dobré návyky předali svým dětem.

Mýty a pověry o čištění zubů

  • paradentóza a zubní kaz jsou dědičné

  • zuby se musí čistit po každém jídle

  • tvrdý kartáček čistí účinněji

  • je nezbytné používat ústní vodu

  • čím dražší pasta, tím lépe funguje

  • mléčné zuby se nemusejí čistit

  • žvýkání zabraňuje vzniku zubního kazu

  • za kažení zubů může těhotenství a kojení

  • jablko pomůže vyčistit zuby

Aby nám naše zuby dlouho vydržely

Všichni víme, že si máme čistit zuby, aby se nám nekazily. Vážným problémem je paradentóza. Počátky tohoto onemocnění sahají do dětského věku. Už malé děti trpí na záněty dásní.

Zubní prohlídka

„Paradentóza vzniká z bakterií, které doma nedočistíme. Nachází se v zubním plaku. Prvními příznaky jsou oteklé dásně a krvácení. Vyklání zubů je známkou pokročilého onemocnění,“ říká Iva Seinerová. Na všechno je lék správné čistění zubů. Znemožnit ho může například zubní kámen nebo pigment. Ty totiž zabraňují dokonalému vyčištění. Odstranění těchto nedostatků je právě v rukou profesionálních dentálních hygieniků.

„Kámen odstraníme i z mezizubních prostor a pak najdeme správnou velikost mezizubního kartáčku,“ uvádí Iva Seinerová. Používáte-li kartáček příliš malý, nedočistíte zbytky jídla především u stoliček. Proč by měl člověk navštěvovat odborníka a nechat si jednou za čas vyčistit zuby profesionálně? Je to vynikající prevence pro výše uvedeným problémům. Navíc dentální hygienista zkontroluje, jestli si zuby čistíte správně a máte na to ty správné pomůcky.

Co je to single kartáček

Tento zubní kartáček má jediný svazek kratších štětin z extrémně jemných vláken. Umožňuje účinné a důkladné čištění povrchů jednotlivých zubů. Každý zub si čistíme jednotlivě z každé strany bez zubní pasty. Kartáčkem vyčistíte jemně a efektivně také linii dásně a zadní plochy stoliček, které jsou jinak těžko dostupné a kde proto rád vzniká zubní kaz. Zuby si je možné čistit u sledování televize nebo při čtení.

Víte, že první kartáček na zuby pochází z Číny?

Je tomu 3500 let, co podle historických záznamů začali Babylóňané na své zuby používat žvýkací klacíky, aby je očistili. Záznamy pocházející z roku 1600 př. n. l. vypovídají, že žvýkací klacíky se používaly také v Číně. Číňany to po několika stech letech přestalo bavit a v 15. století n. l. vynalezli první štětinový zubní kartáček podobný tomu našemu umělohmotnému. Oholili šíji divokého sibiřského kance a jeho štětiny vsadili do bambusové nebo kostěné rukojeti. Tento výtvor pak cestovatelé přivezli i do Evropy.

autor: PRO
Spustit audio