Přichází jaro, chtělo by to kolo! Ale jaké si vybrat?

5. březen 2015

V prodejnách na vás čekají stovky modelů různých kategorií. Jak se v tom vyznat? Zeptejte se sami sebe, na co kolo potřebujete. Jak moc mu dáte zabrat vaší váhou, délkou tras, náročností terénu, kde budete jezdit a jak často. To bylo téma naší rozhlasové Radioporadny.

Odborník na kola Petr Polanský říká, že když se budete chtít s vaším kolem pohybovat po lesních cestách a v horším terénu, máte zvolit rozhodně horské kolo. Plánujete-li pouze jezdit lehkým terénem a požadujete i snadný přesun po silnici, volte kolo krosové. Pro pohyb pouze po silnicích je určeno kolo silniční. Pro děti zvolíme kolo dětské.

Silniční kola jsou určena hlavně pro výkonnostní cyklistiku anebo poměrně svižnou jízdu. Největší zájem je současné době o horská kola. Mají dobré odpružení, a proto patří do terénu. Trekingová kola jsou kompromisem, kdy kombinujete silnici a lehčí terén jako jsou lesní nebo polní cesty.

Co si vybrat

Odpružené vidlice se lépe vyrovnávají s nerovnostmi terénu a usnadní ovládání kola. U plášťů platí, že čím širší, tím pohodlnější, ale pomalejší jízda. Výhodou kotoučových brzd je jejich účinnost i za mokra. Velký výběr změny převodů nám jízdu výrazně ulehčí. Komfort zajistí i správný výběr sedla. Zkuste gelové nebo kevlarové výstelky.

„Nutné je i vhodné cyklistické oblečení. I sebelepším kole budeme po jízdě v bavlněném tričku v nepříjemném mokru. Vezměte si na sebe něco z materiálů, které odvádějí pot,“ radí Petr Polanský.

Pohodlná jízda ve vyšším věku

Kola pro seniory jsou přizpůsobena a upravena pro starší uživatele tak, aby byla jízda co nejvíce pohodlná. Mezi tyto kola pro seniory patří městská kola, která mají speciální konstrukci rámu (jedna hlavní rámová trubka), nastupování a sestupování z kola je tak pohodlnější a tuto možnost ocení i uživatelé s omezeným pohybem.

Jízdní kolo - B&B

„Do našeho obchodu chodí lidé nejen po operacích. Třeba pánové ve vyšším věku si někdy koupí i dámské kolo, když se jim špatně slézá. Nejlepší je si vybrané kolo na místě vyzkoušet. Jestli se nám na něj dobře nasedá. Umíme rychle zastavit a hned z kola slézt,“ říká Petr Polanský.

Velkou módou jsou teď kola s elektromotorem. I ta mohou mít snížený rám. A často na první pohled ani není vidět, že nějaký elektoromotor mají. Baterka může být schovaná v nosiči.

„Pak jedeme a divíme se, že nás najednou v kopci předjíždí babička na kole,“ usmívá se Petr Polanský.

Nezapomeňte na přilbu. Dokáže vám zachránit život

Cyklistické přilby jsou dnes naprostou nezbytností na silnicích i v přírodě. Použití přileb pro děti dokonce vyžaduje silniční zákon.

„Často se stává, že přijde žena a stěžuje si, že jí přilba nesluší. A když potom vidím v provozu, jak si dáma veze přilbu na řídítkách, rozčílí mě to,“ přiznává Petr Polanský.

Cyklistická přilba

Lidem dochází nutnost chránit se většinou po špatné zkušenosti z okolí, jako jsou těžké pády končící v nemocnici. To pak najednou svůj přístup změní.

„Najednou nekoukají na peníze a jde jim o co nejkvalitnější přilbu. Máme na prodejně přilby s atestem od 700 korun. Výběr je velký. Nejen, že si můžete vybrat takovou, aby vám slušela, ale hlavně, že vám zachrání život,“ říká Petr Polanský.

autor: PRO
Spustit audio