Oheň, voda, vítr…. živly, které dokážou z  domácnosti udělat peklo

20. červenec 2015

A když se k tomu přidají zloději, kteří nám vykradou byt během dovolené, začneme se shánět po pojistce. My jsme se na pojištění domácnosti zaměřili s finančním poradcem Radkem Šejvlem v Radioporadně.

Podle něj je důležité pojištění aktualizovat a nepočítat s tím, že po dvaceti letech zůstává vše při starém. Zkuste si sami vybavit vaši domácnost před lety a dnes. Také vám přibyla myčka, sušička a sklokeramická deska? A to jsou právě věci, které je dobré si pojistit.

Existuje pojištění nemovitosti a domácnosti. Pod pojmem pojištění domácnosti si můžete představit všechno, co by se z domu vysypalo a vypadlo, kdybyste ho obrátili vzhůru nohama. Jistě by se mezi tím vším našly drahé věci, které byste znovu nezaplatili. A ne všechno je součástí základního pojištění, které má navíc každá pojišťovna jiné. Například u některých pojišťoven není součástí základního rozsahu pojištění proti povodním a záplavám.

V dnešní době je těžké orientovat se v nabídce jednotlivých pojišťoven, kterých je víc než sto! Jak se v nich vyznat? To je složitá otázka i pro zkušené nezávislé finanční poradce, na které se můžete v případě potřeby obrátit. V každém případě ale stojí za to se o možnosti pojištění zajímat.

Ani pojištění proti vloupání nemusí být součástí základního pojištění domácnosti. Policejní statistiky potvrzují nárůst vloupání právě o prázdninách. Pachatele ani ukradené předměty se v 80ti procentech případů nepodaří vypátrat. I přesto se lidé často proti vloupání nepojišťují nebo ani netuší, že takové pojištění nemají. Za příplatek je možné toto riziko připojistit. Ale pozor! V případě vloupání pojišťovna zkoumá, jakým způsobem se zloděj do domácnosti dostal. Aby bylo pojištění vyplaceno, musí pachatel prokazatelně překonat překážku. „Není možné se pojistit proti krádeži a mít letitý zámek a dveře z papundeklu.“ Upozorňuje finanční poradce Radek Šejvl. O pojistné plnění vás tedy může připravit i neznalost pojistných podmínek.

Jedete-li na delší dovolenou, zkontrolujte si, zda se v podmínkách pojišťoven nevyskytuje ustanovení, které penalizuje vaši dlouhodobější nepřítomnost například zvýšením spoluúčasti na pojistném plnění.

Před odjezdem:

  • Uzavřete a uzamkněte okna a dveře, ale také hlavní uzávěr vody

  • Odpojte elektrická zařízení

  • Vypněte hlavní elektrický jistič a přívod plynu

  • Cennosti dejte do trezoru

  • Klíče nechte známým, aby pravidelně vybírali poštovní schránku

  • Zloděje může odradit i časované světlo, které se zapne několikrát denně

  • Dovolenou se v žádném případě nechlubte na sociálních sítích

autor: jsl
Spustit audio