Za chyby se platí. Zachrání nás tzv. pojistka na blbost?

21. září 2015

Správně se této pojistce říká pojištění odpovědnosti. Funguje na stejném principu jako povinné ručení. Ale škodu nemusíme způsobit jenom při jízdě autem. Pojišťovny nabízejí různé varianty pojištění odpovědnosti. Nejznámější je pojištění odpovědnosti občana.

V tomto případě se jedná o pojištění pro případ újmy na zdraví, škody na majetku nebo finanční škody způsobené jiným osobám. A můžete pojistit i další členy domácnosti, za které nesete odpovědnost. Například děti nebo domácí zvířata. Pojištění odpovědnosti se vztahuje především na běžné činnosti v domácnosti, ale také ho můžete potřebovat v čase zábavy a rekreace, především při sportech.

„Může se stát, že váš syn kopne balón do okna k sousedovi a hned je malér. Vaše malá dcera v supermarketu strčí do hranice s konzervami a ty se rozkutálejí po obchodě. Nebo váš pes zatouží po feně na druhém konci vesnice a při útěku způsobí dopravní nehodu.“ Vyjmenovává možnosti, kde je možné uplatnit pojištění odpovědnosti finanční poradce Radek Šejvl. Hodně se toto pojištění využívá v případě, kdy způsobíte škodu na ulici jako chodec nebo cyklista.

Další variantou je pojištění odpovědnosti z výkonu povolání. Toto pojištění hradí škody vzniklé zaměstnavateli. Je to pojištění pro případnou škodu, kterou způsobíte zaměstnavateli. Nejčastěji se poškozují služební věci, jako je notebook, mobil nebo auto. Může také pokrýt škody způsobené při služební cestě.

Podle finančního poradce Radka Šejvla pojištění odpovědnosti nepatří k drahým záležitostem. Jedná se maximálně o tisíc korun za rok, samozřejmě ale záleží na konkrétní pojistce.

Co vám nepokryje pojištění odpovědnosti:

Pojištění odpovědnosti má své finanční limity. Neproplatí vám například újmy rodinných příslušníků a samozřejmě se vám bude s pojišťovnou těžko jednat, pokud způsobíte škodu svou hrubou nedbalostí.

autor: jsl
Spustit audio