Vyrobte si adventní věnec sami! Není to tak složité

24. listopad 2015

Pokud máte šikovné ruce a fantazii, můžete si letos vyrobit adventní věnec sami. Jak na to krok za krokem nám v rozhlasové Radioporadně vysvětlila Martina Moličová.

Při výrobě věnce se dnes už tradice nectí. Vedle klasicky zdobených kruhů jsou obvyklé i čtverce nebo věnce lineární. I zdobení se nabízí v mnoha variantách. Je jenom na nás, za který konec to vezmeme. Pusťme se tedy do toho.

Základem je kruh

My jsme se ve studiu zaměřili nejprve na tradiční techniku. Základem je kruh ze slámy. Pořídíte ho v zahradnictví nebo nějakém hobby marketu. Pokud nechcete být až tak tradiční, můžete slámový věnec nahradit kruhem z polystyrenu nebo plastu.

„Když už budete na nákupech, nezapomeňte na zelený materiál, zelený vázací drátek, držáky na svíčky a zdobení," říká Martina Moličová. K práci doporučuje zahradnické nůžky, klasické byste si mohli zničit.

Podle křesťanských tradic má být adventní výzdoba laděná do fialova podle barvy kněžského roucha. Fialovou ovšem v přírodě prakticky neseženete, byla v minulosti velkou vzácností. A protože lidová tradice zapovídá umělé materiály, nahradila fialovou snadno dostupná červená. „Dalšími favoritkami mezi barvami je bílá, zlatá, stříbrná," říká Martina Moličová.

Větve smrku jsou nejlepší

Korpus tedy máme. Dalším krokem je navázání větviček za pomocí drátku. „Jako zelený materiál bych doporučila spíš túje než smrk, déle nám vydrží," vysvětluje Martina Moličová. Zahradnickými nůžkami nastříhejte větvičky velké asi deset až dvanáct centimetrů. Čím budou delší, tím bude věnec působit rozčepýřenější. Drátek připevníme ke korpusu a pak začneme přikládat větvičky tak, abychom obkroužili celou část věnečku, omotáváme drátkem a postupujeme dál. „Platí pravidlo, že konce větví směřují po směru hodinových ručiček," upozorňuje Martina Moličová.

Adventní věnec (ilustr.obr.)

Na zdobení si připravíme skleněné nebo plastové kouličky, rostlinný materiál jako šišky, větvičky dřívka. Slaměné nebo filcové ozdoby, sušené ovoce. Zkrátka to, co se nám líbí. Skvělým pomocníkem na upevnění je tavná pistole. Dovede jednoduše připevnit cokoliv. Pořídíte ji do dvou set korun a doma ji využijete na spoustu věcí. „Jestliže pistoli nechcete, nedoporučuji na upevnění výzdoby lepidlo, ale raději drátek," říká Martina Moličová.

Svíčky řešíme až jako poslední. Můžeme je dát rovnoměrně od sebe. Nebo je i shlukujeme na jednu stranu. „Hodně se dávají tři k sobě a jedna proti," dává další tip Martina Moličová.

Tradice zapalování čtyř svíček na adventním věnci je poměrně mladá. Pochází z 19. století z německých zemí. Svíčky na věnci se zapalují proti směru hodinových ručiček. První se rozhoří tuto neděli, poslední pak na Štědrý den.

autor: PRO
Spustit audio