Orientální tance jsou pro ženu elixírem mládí

27. duben 2016

Když se řekne břišní tanec, spousta lidí si představí odhalené tanečnice vlnící se okolo šejka. Špičková tanečnice Lenka Ožvaldová neraději tančí v legínách a orientální tanec považuje za výsostné umění. Podle ní, může přinést ženám jen to nejlepší.

Chcete být krásné, zdravé a v pohodě? Tančete! Pusťte se do toho a odměnou vám bude zpevněné břicho a hýždě, protažená záda a lepší držení těla.

Tento tanec je také spalovač kalorií, odbourávač stresu i lék na ženské problémy. „Při tomto druhu tance se nejvíce zapojuje pánevní dno a oblast boků. Posilují se břišní svaly, paže, nohy. Dává se důraz na správné vržení těla," říká Lenka Ožvaldová. Odbourává menstruační potíže a pomáhá k snadnějšímu přechodu ženy. Při tomto pohybu dochází i k masírování vnitřních orgánů, což má pozitivní vliv na zažívání. Omezuje nechtěný únik moči.

„Břišní tanec také šetří klouby, odstraňuje některé příčiny neplodnosti. Upravuje špatné zažívání. V neposlední řadě má skvělý vliv na psychiku," říká Lenka Ožvaldová.

Stanovte si své cíle

Jestli chcete vyhrávat soutěže nebo jenom příjemně trávit svůj volný čas. V některých kurzech vám od počátku dají do těla. Jinde jdou na to pomalu krok za krokem.

„Ale i těm, kteří se tomu chtějí věnovat naplno, doporučuji, aby začaly úplnými základy," upozorňuje Lenka Ožvaldová. Pokud toužíte hlavně po milé společnosti a relaxaci, výsledky uvidíte po několika lekcích. Tanec totiž vychází z přirozeného pohybu a pro toho, kdo má alespoň trochu rytmu v těle, není náročný.

Čtěte také

„Pokud chcete mít nějaký výsledek, věnujte se tomu alespoň hodinu a půl týdně," radí Lenka Ožvaldová. Navíc znovuobjevíte svou ženskost. Během tance se budete cítit sama sebou a krásná, uvolníte se.

Doplněk ke kostýmu? Dva hadi

Lenka začala s břišním tancem před třinácti lety. Jejich kouzlu propadla hned během prvních lekcí.

Orientální tanečnice Lenka Ožvaldová

„Začínala jsem u chrudimské lektorky Majky Novotné. Absolvovala jsem kurs pro začátečníky a pokročilé. Potom jsem začala jezdit na semináře v Čechách i v zahraničí," popisuje svoji taneční cestu Lenka Ožvaldová. Na semináře a workshopy jezdí stále. Usilovně na sobě pracuje a sbírá ceny. „Také se hodně věnuji tancům ve stylu fusion, kdy využívám nejrůznější rekvizity jako šavli, ohně nebo hada," vysvětluje Lenka Ožvaldová. Chovatelkou plaza se stala právě kvůli tanci. A asi se to vyplatilo. Lenka je mistryní České republiky ve dvou kategoriích. Zabojovala i na mistrovství světa, kde se umístila na 11. místě v klasickém stylu a na 8. v kategorii fusion.

Čtěte také

„Dnes mám dva hady. Je to téměř bezúdržbové zvíře," chválí si své taneční partnery Lenka Ožvaldová. Její miláčci mají skvělou povahu. Nechají se sebou na jevišti dělat prakticky cokoliv.

Tanec rodiček

Břišní tanec má svůj původ v Africe. Vzniknul před tisíci lety před naším letopočtem jako tanec rodiček. Pomáhal jim uvolňovat pánevní dno. Během stovky let se rozšířil po celém světě. Národy kočovaly, obchodovaly spolu. Zbožím nebylo vzácné koření a drahé látky, ale také orientální tance. Jejich cesta k nám do českých luhů a hájů byla velmi dlouhá.

První lekce břišních tanců se objevily až v roce 1997. Do Čech je přivezla Mila el Kral, která tu jako první začala s výukou. Začátky nebyly lehké. O vrcholu popularity můžeme mluvit okolo roku 2005. Momentálně není o břišní tance zájem takový, jako býval. Přesto můžeme říct, že jsou u nás poměrně hodně oblíbené.

Hledáte v Pardubicích, Chrudimi a Hradci Králové kurzy břišního orientálního tance? Poslechněte si tipy na zkušené lektory v záznamu Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio