Za naše rostoucí špeky může štítná žláza. Výmluva, která se nám hodí

17. květen 2016

Mnoho žen ve středním věku si myslí, že jejich tloustnutí zapříčiňuje špatná funkce štítné žlázy. Podle doktorky Ivany Plášilové je tato souvislost velmi malá.

„I když hormony štítné žlázy řídí náš metabolismus a při jejich nedostatku se nám snižuje energetický výdaj, je prozkoumáno, že dochází k vzestupu hmotnosti asi jen o pět kilogramů, a to při těžce snížené funkci štítné žlázy. Hmotnost se zvýší proto, že se v těle začnou hromadit tekutiny a vznikají otoky. Po zaléčení se váha velice rychle vrací k normě,“ říká Ivana Plášilová.Špeky se tedy ženám netvoří kvůli poruše štítné žlázy. Může za to špatný životní styl, tučná jídla a nedostatek pohybu.

Bez jódu by se naše tělo neobešlo

Štítná žláza je neznámějším endokrinním orgánem. Jejím úkolem je produkovat hormony tyroxin a trijodthyronin. Bez těchto hormonů nelze přežít. Součástí molekul těchto hormonů je jód, který buňky aktivně vychytávají z krve a k produkci hormonů je bezpodmínečně nutný. Jódový deficit byl vyřešený v 50. letech minulého století, kdy se jód začal přidávat do soli.

Jak tělu nabídnout dostatek jódu

Sůl s obsahem jódu je dnes už samozřejmostí. Je vhodné zařadit do jídelníčku minimálně jednou týdně mořské ryby nebo produkty z mořských ryb. Můžete zkusit i vincentku, která obsahuje velké množství jódu. Ale pozor na předávkování. Denní dávka je asi malý panák vincentky denně. Jódem se můžeme předávkovat a tím způsobit zvýšenou funkci štítné žlázy.

Štítnou žlázu najdeme na přední straně krku v dolní části, pod chrupavkou štítnou v podkoží. To je výhoda, protože když štítná žláza zduří, můžeme si ji nahmatat a vyhledat včas lékaře.

Nejznámějším a nejčastějším onemocněním štítné žlázy je její zvětšení, kterému se říká struma, lidově nazývaná vole. Příčinou této nemoci je nedostatek jódu, který štítná žláza potřebuje k výrobě hormonů. Aby mohla i nadále produkovat jejich dostatečné množství, zbytní. Vznik strumy však ještě neznamená, že je narušena i funkce štítné žlázy.

Štítná žláza produkuje málo hormonů:

Jedná se o hypofunkci štítné žlázy a je v populaci častější. Tělo funguje zpomaleně, projevuje se únava, pocit chladu, snížená schopnost soustředit se, pacient trpí poruchou paměti.

Štítná žláza

Po čase se příznaky zhoršují. Výsledkem snížené funkce štítné žlázy jsou také deprese. Tento stav se nedá zcela vyléčit, ale pomoc je celkem jednoduchá. Hormon se tělu dodává pomocí léků. Správný lék a dávkování se musí stále sledovat, protože nadměrným dodáváním hormonu se zvyšuje riziko nebezpečí osteoporózy (řídnutí kostí) a srdeční arytmie a poddávkováním zase zvýšíme krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Štítná žláza vyplavuje více hormonů, než naše tělo potřebuje:

Tomu se říká hyperfunkce štítné žlázy. Příznaky jsou přesně opačné než u hypofunkce: rychlý tep, nervozita a podrážděnost, stálý pocit horka, svalová slabost, měknutí nehtů, padání vlasů, častější vyměšování, úbytek na váze při stále stejném příjmu potravin, u žen kratší menstruační interval a slabší krvácení. Často mají pacienti pocit přebytečné energie a pokud se jim sníží hladina hormonů, někdy si pacienti stěžují, že toho už tolik nestihnou. Ale pokud by se zvýšená funkce neléčila, mělo by to pro naše tělo velmi špatné následky. Špatná funkce srdce, řídnutí kostí, psychické problémy. Mnoho lidí s hyperfunkcí má také problémy s očima. Mají je zarudlé, podrážděné, suché a oteklé. Objevuje se zvýšený tlak na oční nerv a na tkáň v očnici, což způsobuje vylézání očí z očních důlků. Léčení bývá složitější.

Záněty štítné žlázy:

Za onemocněním štítné žlázy nemusí stát pouze nedostatek nebo přebytek jódu. Čím dál častější jsou autoimunní onemocnění ve formě zánětu štítné žlázy. Jde v podstatě o poruchu obranyschopnosti organismu, kdy tělo začne tvořit protilátky proti strukturám štítné žlázy. Počet těchto onemocnění v posledních letech stoupá. Je to nemoc civilizační. Nejčastěji se autoimunní onemocnění štítné žlázy vyskytují v dětství, v těhotenství a u žen v přechodu.

Jak poznám, že trpím poruchou štítné žlázy?

Poruchy štítné žlázy se dají diagnostikovat krevními testy. Měli by si je nechat udělat lidé, v jejichž rodině se onemocnění štítné žlázy vyskytlo. Je totiž dědičné. Není to náročné vyšetření, přesto se podle doktorky Ivany Plášilové někteří pacienti vyšetření brání. A jsou to hlavně muži.


Týden štítné žlázy 2016
Od 23. do 29. května probíhá ve 40 státech světa pod záštitou Mezinárodní asociace štítné žlázy. Letošní ročník se zaměřuje na poruchy funkce štítné žlázy u dětí.

Aby dítě mohlo prožít zázrak psychomotorického vývoje, musí mít v pořádku štítnou žlázu. U dětí je štítná žláza důležitá pro vývoj mozku a růst. Nedávný průzkum u 1600 matek v Evropě, Asii a Americe zjistil, že 86% všech těchto matek mělo povědomí o hypotyreóze a hypertyreóze a jejím vlivu na vývoj dítěte. V Česku se provádí novorozenecký screening už od roku 1985 mezi 3. - 5. dnem po narození odběrem kapky krve z patičky dítěte. V případě, že je zjištěna porucha, okamžitě se nasazuje substituční terapie, která zajišťuje normální růst, kostní zrání a intelektuální vývoj dítěte.

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka