Za domácím násilím je často nezvládnutá žárlivost

20. červen 2016

Bití, psychické deptání nebo pronásledování. To vše je domácí násilí. Může skončit i vraždou. Teror odehrávající se v soukromí bytů je problém, o kterém se často neví. V Česku je obětí každá šestá žena.

Jak taková násilí poznat a proč nemáme doufat, že se agresor polepší? Na to jsme se v Radioporadně zeptali Zdeňka Novotného z kriminální policie.

Žárlivost, zákazy, kopance

Domácí násilí nejčastěji vzniká mezi partnery. „Je to určitá forma nezvladatelné žárlivosti,“ říká odborník Zdeněk Novotný. Násilná osoba považuje toho druhého za svůj majetek a chce mít nad ním moc. Začíná to nadávkami, ponižováním a pošlapáváním sebevědomí, neustálou kontrolou, co ten druhý dělá. „Partner druhému kontroluje e-mailovou poštu, telefonní hovory, SMS zprávy,“ říká Zdeněk Novotný. Osoba násilná začíná ovládat osobu ohroženou. Intenzita násilí se stupňuje. Psychický útok pak přechází do fyzického napadání.

Pozor! Domácí násilí není tzv. manželství po italsku. Pokud si partneři ubližují a nadávají navzájem, je to jejich vzájemná konfrontace.

Formy domácího násilí:

  • PSYCHICKÉ – ponižování, urážky, vyvolání úzkosti a strachu, vyhrožování, záměrné ničení oblíbených věcí

  • FYZICKÉ – bití, škrcení, tahání za vlasy, údery, strkání na nábytek

  • SEXUÁLNÍ – vynucený pohlavní styk, znásilnění, donucování ke svlékání a k jednání sexuálního rázu

  • EKONOMICKÉ – zákaz chodit do zaměstnání, agresor přerozděluje finanční prostředky přesně podle svého schématu, omezování přístupu k penězům, neposkytování prostředků na domácnost a děti, absolutní kontrola nad příjmy, za přidělení peněz násilník od oběti čeká vděk

  • SOCIÁLNÍ – izolace od přátel a příbuzných, zákaz jakéhokoliv kontaktu s nimi včetně emailů a SMS

Násilník slibuje, že se polepší

Domácí násilí má několik fází. Celému cyklu se říká spirála. Nejprve přijde napětí a psychický tlak, poté se objeví fyzické násilí, dalším krokem je fáze lítosti. Agresor žádá o odpuštění a slibuje, že se to víckrát nebude opakovat. Pak přichází období klidu. „Oběť cítí naději a doufá, že to byl jednorázový úlet,“ vysvětluje Zdeněk Novotný. Jenomže to celé začne od začátku znovu. S tím, že období od psychického dusna k fyzickému napadení se zkracuje. „Také dochází k vyšší intenzitě násilí,“ varuje Zdeněk Novotný.

Je domácí násilí aktuální téma? Podle Zdeňka Novotného z kriminální policie ano. Jak poznat, že se v našem okolí něco děje? Nečekejte, že se vám někdo svěří na potkání. Oběť se za svou situaci stydí. Naopak vám bude tvrdit, že se nic neděje. „Signálem je uzavřenost, izolace od okolí, nechuť o čemkoliv mluvit,“ popisuje Zdeněk Novotný znaky týrané osoby.

Kam se potom obrátit? Kdo vám pomůže situaci, ve které jde často o život, řešit? Návod najdete v dalším našem článku.

„Nebojte se vzít do ruky telefon a okamžitě informovat policii. Linka 158 je tu pro každého,“ říká kriminalisti Zdeněk Novotný. Policie přijede hned a nařídí násilníkovi tzv. vykázání. Jde o zákaz přiblížení se k oběti.

Jde o minimálně deset dní, kdy se vám dostane odborné pomoci. Je to šance vymanit se z područí. „Vykázání lze opakovaně soudem prodloužit až na dobu jednoho roku,“ uvádí Zdeněk Novotný.

autor: PRO
Spustit audio