Nesprávný parfém nám může přidat pár let navíc

24. říjen 2016

S parfémem se poprvé setkáváme u svých maminek a babiček. Patří k onomu tajemnému světu šminek, podpatků a kabelek. S proměnou z dívky v ženu vybíráme své první voňavky. Jak si vybrat vůni svého srdce? Na to jsme se zeptali sběratelky a znalkyně parfému Magdaleny Papežové.

Drahý parfém nemusí být lepší než laciný. „V parfémovém světě máme tři výrazně odlišné cenové kategorie. Máme vůně za pětistovku, pak jsou to flakony okolo tří tisíc korun a dále jsou parfémy, kdy 100 ml stojí desítky tisíc,“ říká Magdalena Papežová.

Kvalita u těch nejdražších vůní je nesporná. U prvních dvou kategorií je to trochu sázka do loterie. „Mnohdy za pár stovek pořídíme kvalitní krásnou vůni a naopak za dvojnásobnou cenu parfémový odpad,“ vysvětluje Magdalena Papežová. I to je ten důvod, proč je důležité nejprve vůni pečlivě otestovat, než budeme nakupovat.

Čtěte také

Když se vám vůně zamlouvá, nechte se v parfumerii navonět testerem. „Jinak se parfém chová v teple, chladnu, vlhku, suchu. A jinak působí bezprostředně po navonění, po hodině. Když je vůně dobře udělaná, doznívá celé hodiny,“ uvádí Magdalena Papežová.

Pokud patříte k těm, kteří potřebují za s sebou nechat ve výtahu voňavou stopu, je dobré otestovat také reakci bezprostředního okolí. To, co se vám může zdát zajímavé, může ostatní obtěžovat.

Kolik vůní máte, tolikrát jste ženou

Máte dvě možnosti. Buď si vystačíte s jedním parfémem pro všechny příležitosti, nebo si pořídíte vůní více. Na vašem toaletním stolku může být pět flakónků pro slavnostní chvíle, běžné nošení, sport, odpočinek, výjimkou není ani vůně na spaní. Je to na vás. „Opět ale věnujte výběru jednotlivé vůně dostatečný čas a prostor,“ zdůrazňuje Magdalena Papežová.

Ze sbírky Magdaleny Papažové

Nezapomeňte také, že i voňavka má svou životnost. Měnící se barva na kvalitu vliv nemá. Čas ale ano. Přístup tepla, světla a vzduchu může, ale nemusí změnit parfémovou složku. „Někdy je to patrné už po pár měsících. Je na vás, jak to vyhodnotíte. Když cítíte, že už to není ono, vyhoďte ho,“ říká Magdalena Papežová s tím, že některé parfémy mají svou úroveň i po padesáti letech.

Parfém není vhodný dárek

Parfém jako dárek? To je ruská ruleta. Za prvé se nemusíte trefit do vkusu obdarovaného a vyhráno nemáte, ani když vám ten druhý naznačí, jakou značku by přesně chtěl. Současný trh je doslova zahlcen vůněmi.

„Muž potom přijde do obchodu a je ztracen. Ono to sice má ten správný název, ale takových lahviček je tam šest. A on přemýšlí, jestli je to ta s kytičkou na hoře, nebo ta víc dorůžova nebo tónovaná,“ dává příklad Magdalena Papežová.

Vůně vás může udělat starší!

Mladý člověk může mít jakoukoliv vůni a nebude v ní vypadat staře. Pokud jste ale dospěli do věku, kdy se snažíte vypadat mladě, vybírejte obezřetně. „Vůně, které nám připomínají staré časy, naši babičku nebo maminku, mohou například padesátileté nositelce roky přidat,“ upozorňuje Magdalena Papežová.

Jaké vůně jsou vhodné na procházku se psem? Proč nepodléhat módním trendům ve světě vůní? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio