Červci, mšice i pilatky mají v těchto dnech hody. Vyžeňte je od prostřeného stolu

4. květen 2017

Dokud je zima, rostliny pospávají a škůdci s nimi. Najednou se oteplí, což bývá právě v květnu, a rostliny nasají novou šťávu. Hmyz se zaraduje. Je čas na hodování a rozmnožování. Hurá na to!

Pro hmyz je takové hodování na zelenině, stromech i květinách jistě příjemné. Pro člověka méně. Co tedy s tím? I když zahradník František Hlubocký není zastáncem chemických zásahů, v tomto případě nelze jinak.

Červci, mšice, lalokonosci, pilatky – jak na ně

  • Obejděte zahradu a důkladně prohlédněte rub listů, větviček, nahlédněte do vršků. V případě nálezu škůdců zasáhněte chemickým postřikem.

  • Použijte některý z univerzálních přípravků, které se používají proti škůdcům. Na trhu jich je víc. V odborné zahrádkářské prodejně vám jistě poradí konkrétní přípravek.

  • Postřik provádějte spíše v pozdních odpoledních hodinách, následně by nemělo pršet alespoň pět hodin.

  • Kupte si smáčedlo. To je přípravek, který se přidává do hotového roztoku. Pomáhá tekutině ulpět na listech. Je na olejové bázi.

  • Nejlepší je stříkačka, která jemně mlží. Kropení konví z vrchu nestačí. Škůdci se schovávají spíše na spodu větví a listů.

  • Jedním postřikem všechno nevyřešíte. Je potřeba ho opakovat po dvou až třech týdnech.

Červci, po staru vlnatky, dokážou rostlinu bez chemického zásahu úplně zahubit. Červci si pochutnávají i na jehličnanech. Na větvičkách vytvářejí bílé skvrnky, které vypadají jako plíseň. Je to tím, že tento druh hmyzu se po čase obalí bílou hmotou, která připomíná tak trochu vlnu.

Dalším hmyzím škůdcem je pilatka růžová. Květen je speciálně její měsíc, kdy se líhne. „Ona umí to, že naďobne na několika místech měkký list. Ten se brání tím, že se sroluje, a tím vlastně postaví příbytek pro škůdce. Příroda to má zkrátka vymyšlené. A nikomu nestraní,“ říká František Hlubocký.

Lalokonosci bývají schovaní v zemi. Larvy řádí v kořenové soustavě rododendronů. Dospělci pak pro změnu vykusují okraje listů. Vypadá to, jako by si Ferda Mravenec kousnul do krajíce chleba.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.