Chcete vidět svět na růžovo? Ochutnejte sirup od Františka Hlubockého

12. červen 2017

Staré odrůdy růží prožívají obrovskou renesanci. A není divu. Už v době antiky lidé používali květy růží k léčebným účelům. Jejich vůně působí blahodárně na naši psychiku i dnes. Bohužel, současným vývojem a šlechtěním, se vůně růží vytrácí. Proto se lidé vracejí ke starým odrůdám.

Zahradník František Hlubocký je pyšný na svou růži, která je stará více než sto let. Byla vysazená v roce 1909. Je to růže stolistá. A právě čaj z lístků stolístky je podle něj vynikající. Dalším vhodným druhem je čajovka. Tento název neznamená žlutohnědou barvu, ale to, že je to růže původem z Číny. A právě tam se tyto druhy růží pěstovaly pro okvětní plátky vhodné k výrobě čaje. Můžete ale zkusit čaj z jakékoliv jiné růže.

Recept na růžový čaj

Růžový čaj se připravuje jak ze sušených, tak čerstvých okvětních plátků růží. Ale z čerstvých je voňavější.

Na půl litru vody použijeme asi čtyři květy růží, které natrháme, zalijeme horkou vodou a necháme aspoň 15 minut louhovat. Pro zpestření můžeme přidat čerstvý květ černého bezu, dochutíme citrónem a medem, záleží na chuti. Pokud chcete mít ale čistý růžový čaj, stačí jen lístky růží, citrón a trochu medu.

„Nejlepší je udělat si tohoto blahodárného nápoje ráno celý džbán a po celý den upíjet,“ radí František Hlubocký. Prokázané jsou léčivé uklidňující látky, které pročistí organismus a podporují imunitu. V kombinaci s bezinkou a lipovým květem dobře působí i v zimě na zahlenění a na dechové potíže a nachlazení. V tomto případě se čaj připravuje ze sušených surovin.

Ideální místo pro pěstování růží

Představte si prosluněnou a provětranou stráň, kde roste růže šípková. Možná jste si všimli dlouhých záhonů růží na vesnicích podél chodníků. Právě tam se jim velmi daří. Jsou celý den na slunci a mají i pohyb vzduchu. Schované pod keři trpí nemocemi. Stín jim nesvědčí.

Jak růže ostříhat

Jakmile dokvete květ růže, je potřeba ho odstřihnout. „Jak moc, záleží na typu růže. Když jsou velkokvěté, je dobře sestřihnout níž, tak na tři, čtyři očka. Různé parkové růže stačí odstřihnout jen tak pět až deset centimetrů. Pnoucí růže kvetou na těch nejtenčích stoncích, takže tam je dobře tyto tenké větvičky nechat, protože se tam zakládají poupata,“ doplňuje zahradník František Hlubocký.

Trocha historie nikoho nezabije

Je známo, že růže milovala Kleopatra. Díky nim měla krásnou pleť. A když ve svém paláci vítala Antonia, nechala podlahu vystlat růžemi na metr vysoko a dokonce dala i plachty svých lodí napustit růžovou vodou. Není divu, že se kult růží dostal z Egypta do Říma.

V okolí Starého Říma kdysi kvetly celé růžové sady. Z růží se připravovaly vonné koupele, voňavky, bonbony, ocet i olej. Když zasedali mocní, růže jim visely nad hlavami. Říkalo se totiž, že vůně navozuje dobré myšlení.

Zřejmě odtud vychází rčení „sub rosa“, což znamená diskrétně. Znamenalo to tedy, že to, co se řeklo pod růžemi, bylo tajné a diskrétní.

autor: jsl
Spustit audio