Chcete zdravou pokožku? V létě se vyhýbejte citrusovým parfémům

27. červenec 2017

Kožní problémy nás můžou v létě nehezky potrápit. Podle primáře kožního oddělení pardubické nemocnice Davida Stuchlíka existují v tomto období tyto hlavní problémy: infekční choroby, kterým se daří v teple, jako jsou bakteriální infekce a záněty kůže. A v létě také častěji přijdeme na nějaké netypické znaménko, nemocné a poškozené nehty, různé plísně.

Pozor na parfémy

V letním období máme tendenci se více vonět. Oblíbené jsou hlavně citrusové vůně, které působí lehce a svěže. Právě u nich ale nastává riziko vzniku nepříjemných reakcí na pokožce. Mezi toxické látky patří třeba limeta, hořký pomeranč nebo bergamot. „Kůže je citlivější na ultrafialové záření a může dojít k zarudnutí, zhnědnutí, štípání nebo pálení. Bergamot je velmi typický, dříve býval častým alergenem,“ upozorňuje lékař. Opatrní buďte třeba i na pomeranč, citron, tangerinku, nebo mandarinku. Naopak příznivě působí levandule, eukalyptus nebo máta, protože mají hojivé a protizánětlivé účinky. Mohou se tedy užívat i během slunění.

Akné

„Když máme něco na kůži, co není přirozené, tak nám to vadí a může nás to vést až ke stavům deprese, k sociálnímu zapovězení. Kůže odhalí i problémy s vnitřními orgány. Je to styčná plocha mezi vnějším a vnitřním prostředím,“ připomíná Stuchlík.

Mezi velmi časté problémy patří akné a není to jen u mladistvých. Je vyvolané zánětem mazové žlázy, která se zvětšuje a dochází k zarudnutí, hnisání a k bolestivým problémům. Pokud ho neodborně ošetřujeme a pupínky vymačkáváme, zánět se šíří dál. Akné může být způsobeno i vlivem vnitřních hormonálních příčin a léky, které užíváme.

autor: RIH
Spustit audio