Aby klouby nebolely…

15. leden 2015

Prevence artrózy je velmi důležitá a neměli bychom ji podceňovat v žádném věku. Odborníci se shodují na tom, že toto onemocnění je velmi spjato s konkrétním životním stylem. Nadváha či obezita, přílišné a jednostranné zatěžování kloubů, či naopak nedostatek pohybu, nekvalitní boty... To jsou rizikové faktory vzniku artrózy, které můžeme ovlivnit.

Jak na to? V Radioporadně se o své mnoholeté zkušenosti v oboru podělil s posluchači primář rehabilitace MUDr. František Brom z Hamzovy odborné léčebny Košumberk. Další podrobnosti přidala fyzioterapeutka Ludmila Vopařilová, která se zabývá neurologickými pacienty.

Samozřejmě existuje celá řada rizikových faktorů, které ovlivnit nemůžeme. Patří k nim hlavně vrozené dispozice, dále chybné utváření kloubů za vývoje, nevratné stavy po úrazech, předchozí operace či metabolické poruchy, postihující chrupavku.

Osteoartróza je onemocnění pohybového aparátu. Postihuje asi 15 % populace a zdaleka není jen nemocí seniorů. V pozdějším věku jsou projevy artrózy jen více patrné, což souvisí s velkou zátěží, kterou si naše klouby za desítky let života nastřádaly. Startovací bolest či bolest po námaze a ztuhlost jsou typickými příznaky.

0:00
/
0:00

Ortoped hodnotí rozsah artrózy podle rentgenového snímku, kde je patrné zúžení kloubní štěrbiny a výrůstky - tzv. osteofyty. Pokročilá stadia je někdy nutné řešit i umělou náhradou kloubu, endoprotézou.

Běžně se nemoc léčí symptomaticky, tedy tlumením bolesti, zánětu či léky podporujícími obnovu kloubní chrupavky. Před dlouhodobým, samovolným užíváním analgetik či preparátů kloubní výživy jako doplňků stravy však lékaři varují. Důležité je naopak zařazení vhodného pohybu do našeho každodenního programu. Pokud se stane opravdu součástí našeho životního stylu, je totiž zároveň i tou nejlepší prevencí artrózy.

Pohyb je velmi důležitý, ale pozor na jednostranné přetěžování kloubů

Najít mezi zkušenými profesionálními sportovci osobu, které by se nedotýkal problém artrózy, připomíná hledání jehly v kupce sena. Právě zvýšená zátěž kloubů je jedním z hlavních problémů. Tenis, squash, kopaná, aerobik nebo běh jsou sporty, které velmi zatěžují klouby. Pokud například trpíme výraznější nadváhou, náruživé hraní squashe či tvrdý běh pro nás nebudou tou nejvhodnější volbou. Důležité je střídání různých druhů fyzické aktivity. MUDr. František Brom velmi doporučuje chůzi na čerstvém vzduchu, ideální je severská chůze Nordic Walking.

Nadváha našim kloubům nesvědčí!

Hody spojené s vysedáváním u televize rozhodně našim kloubům neprospějí. Jídeníček by neměl být vyvážený jenom kvůli udržení váhy, ale vždy je třeba dbát na dostatek minerálů a antioxydantů, které umožňují předcházet degenerativním změnám chrupavky.Důležitý je kolagen.

Nepodceňujte úrazy

Nepodceňujte dobu léčení běžných zranění, jako je přetažení vazů atd. Dodržte stanovenou dobu klidu, nezanedbávejte nošení ortézy stabilizující kloub.

Vybírejte kvalitní obuv

Kvalitní obuv, která dobře sedí, je podmínkou pro správný vývoj kloubů u našich dětí, ale neměli bychom ji podceňovat v žádném věku. Využívejte ortopedické pomůcky , pomáhají například vložky do bot při snížení klenby.

autor: jsl
Spustit audio