Amslerova mřížka vám může zachránit oči

22. říjen 2015

Možná jste už slyšeli o mřížce, která vypadá tak trochu jako nevyplněná křížovka. Můžetesi ji najít i na počítači, když si zadáte do vyhledávače Amslerova mřížka. I s návodem, jak ji použít.

Je to jednoduché:

Sedněte si tak, aby byla obrazovka počítače vzdálena 35 cm od očí. Nyní si zakryjte jedno oko a zaměřte se na černý bod ve středu obrázku, ne na celou čtvercovou síť. Dívejte se, zda vidíte celou síť čtverců jako pravidelnou, nedeformovanou, ostrou. Zhodnoťte jedno i druhé oko.

Pokud vidíte některé čtverečky sítě deformované, rozvlněné nebo není mezi čtverečky stejná vzdálenost, může jít o začínající degeneraci sítnice. V tom případě kontaktujte svého lékaře.

Tento postup schvaluje i MUDr. Vladimír Korda, který nám v Radioporadně vysvětlil, o jaké onemocnění se jedná. Nemocný sám se může kontrolovat pohledem na strukturu mřížky, jejíž střed fixuje každým okem zvlášť s brýlemi na čtení. Zachytí tak vznik a rozvoj deformace obrazu a skvrn..

Degenerace sítnice

je zrakové postižení, které vede ke snížení vidění. Příčinou onemocnění věkem podmíněné makulární degenerace je poškození sítnice, a to místa nejostřejšího vidění, takzvané žluté skvrny neboli makuly. Sítnice oka je pokryta světločivými buňkami, které obraz převádí na nervové vzruchy a ty jsou pomocí zrakového nervu vedeny do mozku. Tento mechanizmus nám umožňuje dobře vidět. Jedná se o postupné zhoršování funkce sítnice v kterémkoli místě. Způsobuje výpadky zorného pole v místě postižení.

Makula (žlutá skvrna) je poměrně malým prostorem na celé sítnici, zodpovědným za centrální vidění a dobré rozpoznávání detailů. Zbytek sítnice nám zajišťuje periferní a noční vidění. Celá sítnice a s ní i makula je vyživována díky cévnatce a Bruchově membráně, ty přivádí k buňkám na sítnici kyslík a živiny. Změny v Bruchově membráně jsou prvním projevem věkem podmíněné makulární degenerace. Protože věkem podmíněná makulární degenerace nezpůsobuje žádné bolesti, většina lidí na ni v této fázi nepřijde.

Následkem nedostatku živin přiváděných do buněk na sítnici, a tím pádem i ke žluté skvrně, dochází k jejímu poškození a prvním jasně pozorovatelným příznakům - sníží se schopnost centrálního vidění. Na očním pozadí mohou také vzniknout novotvořené cévy, které jsou příčinou méně časté, ale za to mnohem nebezpečnější „vlhké" formy věkem podmíněné makulární degenerace, která dokáže způsobit až velmi těžkou ztrátu zraku.

Dvě formy  makulární degenerace

  • Suchá: Ta je častější,  tvoří 90 % věkem podmíněné makulární degenerace, člověk se například podívá do talíře a nevidí, co v něm je. Vidí jen okraje talíře. A takhle je to i s obličejem druhého člověka. Chybí jeho střed.

  • Vlhká: Tento typ věkem podmíněné makulární degenerace způsobuje deformaci obrazu, rozvlněné vidění, některé písmenko ze slova je také rozvlněné a většinou rychle spěje ke značnému snížení zrakové ostrosti, až k praktické slepotě.

Léčba degenerace sítnice

Abychom oddálili stárnutí sítnice a tím pádem její degeneraci, doporučuje MUDr. Korda jíst ve větším množství potraviny, které obsahují lutein. Je to v podstatě veškerá zelená zelenina, jako například brokolice, salát, špenát nebo zelí. Existují i doplňky stravy, které obsahují právě lutein. Při výzkumu luteinu se zjistilo, že se zvláštním způsobem váže na oči. Po vstupu do organismu a po vstřebávání se lutein hromadí ve dvou oblastech očí: v tzv. žlutém bodě (macula lutea) na sítnici (retina) a v oční čočce. V žlutém bodě oční sítnice mohou nastat cévní změny v důsledku působení volných radikálů, které mohou vést právě k nežádoucí degeneraci žlutého bodu.

Medicína jde stále dopředu

Zdravá sítnice je nezbytná pro dobrý zrak. Je to část oka, která nejde ničím nahradit, jako jiné součásti, například čočky atd. Přesto medicína pokročila. Existuje aplikace léků do očí pomocí injekcí. Do oka se vpraví látka, která podpoří zdravou obnovu sítnice. Jehla je velmi tenká – asi jako vlas – do středu oka se vpraví léky, které působí na novotvořené cévy. Tyto léky se stále vyvíjejí a zdokonalují. Lidem s degenerací sítnice se vpraví do oka asi 8 – 10 injekcí během dvou let. Ale díky neustálému vývoji se počet léčebných aplikací, které vedou k uzdravení sítnice, neustále snižuje.

autor: jsl
Spustit audio