Aromaterapie už není popelkou, díky ní můžete být šťastnější

6. říjen 2017

Léčba vůní už není jen doménou žen, ale začínají se o ni zajímat i muži. Mnohdy právě oni potřebují zklidnit psychiku a jsou vděční za příjemné domácí prostředí. Terapeutické vůně z přírodních esencí se nepoužívají jen doma, ale začínají se prosazovat i v lékařských ordinacích, na pracovištích a v autech.

Vůně, která dokáže pozitivně ovlivnit psychiku, se vyrábí poměrně složitě a samozřejmě musí být z přírodních surovin. Jsou to rostliny, které obsahují esenciální olej. „Některá rostlina ho má v lístku, další v květu nebo v plodu. Vybíráme asi ze dvou set šedesáti rostlin. A stále nové a nové esence objevujeme.

Vůně se míchají tak, aby energie rostlin souzněla. Já si dovolím kombinovat třeba i popelku mezi esencemi citrónovou trávu a královskou esenci pačuli, která pochází z asijské rostliny,“ říká pardubická aromaterapeutka a tvořitelka vůní Hana Tomášková.

Eukalyptus – rytíř mezi vůněmi

Výrobci vůní rozlišují esence velmi vzácné, střední a prosté. Ale někdy vznikne úžasná vůně právě tím, že se zkombinují vůně zdánlivě velmi odlišné. Eukalyptus není podle Hany Tomáškové v aromaterapii králem, ale určitě rytířem. Musí být samozřejmě pravý. Stačí jedna kapka do celé misky a nachlazenému člověku se uleví. Když si přikryjete hlavu ručníkem a prodýcháváte eukalyptovou vůni, pomůže vám to uvolnit dutiny. Ale pozor! Nikdy nedávejte esenci z eukalyptu do vody na koupání, mohl by vás popálit. Naopak výborný je do aromalamp, umí vyčistit vzduch od bakterií a celkově pročistit atmosféru v místnosti.

Nejdražší esence růžová

Velmi drahá je ale i esence z mandarinky nebo jasmínu. „Za deset kilogramů pravé damašské růže nejvyšší kvality, byste si mohli koupit zbrusu nový mercedes,“ říká Hana Tomášková. Ale pak stačí jedna kapka a váš život se rozjasní.

Lektvar z jehličnanů – babská rada na neduhy, která funguje

Na jaře natrhejte čerstvé, zelené jehličí. Nejlepší je sběr v březnu nebo v dubnu. Jehličí vrstvíme do zavařovací sklenice. Dáme vrstvu jehličí, na to obyčejný bílý cukr, a takto vytvoříme ve sklenici několik vrstev. Fígl je v tom, že takto naplněnou sklenici uzavřeme a zakopeme na zahradě do země. Nezapomeneme označit místo. Půl roku necháme v životodárné zemi a na podzim vykopeme. Suroviny ze sklenice povaříme a vytvoříme sirup. Nic nezkazíme ani přidáním alkoholu. Lžíci lektvaru užíváme denně. Funguje proti nachlazení ,ale je dobrý i na dobré zažívání.

Vůně Hany Tomáškové můžete vyzkoušet na Festivalu zdraví, krásy a pohybu, který se koná 13. A 14. října v pardubickém ABC Klubu.

autor: jsl
Spustit audio