Badminton – pohyb a zábava pro každého

19. leden 2015

„Osobně za největší nej považuji fakt, že badminton je sport opravdu pro všechny. I babička si může vyměňovat míček se svým vnukem, aniž by vstala z křesla,“ řekl v Radioporadně pardubický trenér mládeže v badmintonu Tomáš Siebert z TJ Sokol Polabiny Pardubice.

A navíc tento individuální olympijský raketový sport zažívá v posledních letech v České republice velký boom.

Badminton patří mezi nejstarší sporty na světě. První doložené záznamy o tomto sportu pocházejí ze 7. století, kdy Číňané provozovali hru zvanou Di-Dčijan-Dsi. Na podobném principu odbíjení opeřeného míčku se hrála v Japonsku hra cibane a v Koreji se potom badmintonový předchůdce jmenoval Tije-Kiča-Ki. Mimo asijský kontinent byly badmintonu podobné hry provozovány i mezi Indiány Severní, Střední i Jižní Ameriky a dokonce i ve středověké Evropě, kde však byla časem tato hra zapomenuta.

Badminton je jedním z nejrychlejších raketových sportů. Hráč musí mít postřeh a výbornou kondici. Během jediného zápasu často naběhá až několik kilometrů. Rychlost smeče přesahuje i 300 km/h; neoficiální světový rekord drží Číňan Fu Haifeng, který 3. června 2005 zasmečoval rychlostí 322 km/h, ve dvouhře je držitelem tohoto rekordu Indonésan Taufik Hidayat (305 km/h).

Historie moderního badmintonu

Dějiny moderního badmintonu se začaly psát hrou nazývanou jako poona, pojmenovanou podle indického města Puna. A právě tam tuto hru okolo roku 1850 „objevili" britští vojáci. Ti hru přivezli do Anglie, kde o deset let později, v roce 1850 získala své současné jméno. Isaac Spratt svůj pamflet, ve kterém popisoval hru provozovanou v Badminton House vévodou z Beufortu, pojmenoval „Badminton Battledore - a new game".

V roce 1934 byla založena IBF (International Badminton Federation, Mezinárodní federace badmintonu), 24. září 2006 přejmenovaná na BWF (Badminton World Federation).

Od roku 1992 byl badminton natrvalo přizván do rodiny olympijských sportů. Dosavadními českými olympijskými účastníky byli v Barceloně 1992 Tomasz Mendrek a Eva Lacinová, ke kterým se po šestnácti letech přidali v Pekingu 2008 Petr Koukal a Kristína Ludíková. Na OH v Londýně 2012 si svoji účast zopakoval jak Petr Koukal tak Kristína Gavnholtová, rozená Ludíková.

Vlastní hra

Badminton se hraje s míčkem, nikoliv s košíčkem, jak se nesprávně říká. Kvalitnější jsou vyrobeny z pravého husího peří (na jeden je zapotřebí 16 brk), míčky s horšími letovými vlastnostmi, na druhou stranu ale s delší trvanlivostí, jsou plastové.

Míček musí být o hmotnosti od 4,74 do 5,50 gramů, u plastového jsou povoleny výjimky o 10 % celkové váhy. Délka per musí být jednotná v rozmezí od 62 do 70 mm, měřeno od konce pera k horní části základny. Jeho velká nevýhoda je však vysoká cena.

Podle Tomáše Sieberta je ale cena raket a míčků pro začátečníky dostupná. Trenér doporučuje v každém případě před vlastním nákupem poradu s odborníkem. Velmi důležité je raketu si vyzkoušet!

Víte, že se v Pardubicích chystá na jaro Mistrovství ČR dětí do patnácti let v badmintonu? Poslouchejte Český rozhlas Pardubice, který vás o tom bude informovat.

autor: jsl
Spustit audio