Barevný podzim u vás doma. Vyrobte si s námi dekorace

26. říjen 2016

Příroda se oblékla do červených, žlutých a rezavých barev. Chcete mít kousek té krásy doma? Vyzdobte si svůj byt. Jak na to nám poradila Martina Moličová z pardubické tvořivé dílny.

Příroda vydává své plody. Stačí se projít po lese. Najdeme šišky, mech, kaštany, žaludy. Na zahradě a v obchodech na nás čekají zase dýně. Stačí jen šikovné ruce a trochu fantazie. Pojďte s námi do toho!

Jak si vyrobit strašidelnou dýni

Pozor! Není dýně jako dýně. Hokaido je skvělá v kuchyni, ale na vydlabání naprosto nevhodná, protože je velmi tvrdá. „Ty optimální jsou k dostání pod názvem halloweenská dýně,“ doporučuje Martina Moličová.

Pokud chcete zapojit do tvoření děti, pořiďte si plastové dlabátko. Na jednom konci je kroužek, který je právě na dlabání, a druhou část tvoří plastový nůž. Do dýně se zakrojí lehce, ale nezraní nás.

Krokem číslo jedna je odříznutí vršku, abychom se dostali k dužině. Ale pozor! Nekrájejte kolmo. Vršek ještě budete potřebovat jako pokličku. Jestli chcete, aby na dýni držela a nepropadla se dovnitř, řezejte šikmo. „Zkuste třeba ozdobný cik cak řez,“ radí Martina Moličová. A pustíme se do dlabání.

K podzimnímu vyrábění dýně patří

Když už je hotovo, přichází ke slovu opět nůž. „Obličejík vyřežeme buď bez přípravy, jak se říká od oka, nebo si motiv předkreslíme obyčejnou tužkou nebo fixou,“ říká Martina Moličová. Pokud nemáme speciální dlabátko, postačí nám příborový nůž a polévková lžíce.

Jestli chcete, aby vám dýně nezačala hnít, oželte její rozsvícení pomocí svíček. Přírodnímu materiálu nedělá teplo dobře a už po dvou dnech je to znát. Raději zvolte světlo na baterie. Efekt je stejný jako u svíčky a prodloužíte životnost dýně na týden.

Věnec v tónech podzimu

Martina Moličová také do studia přinesla podzimní věnec. Základ je tvořený z kruhu ze slámy. Ten obtočíme ve směru hodinových ručiček zeleným zimostrázem a přichytíme vázacím drátkem. „Připravíme si větvičky dlouhé zhruba osm centimetrů,“ upřesňuje Martina Moličová. Výhodou zimostrázu je, že dlouho vydrží zelený.

Martina Moličová donesla do studia podzimní dekorace

Věnec můžeme vyzdobit například korkovými špunty od vína, dřevěnými kolečky, kvítky vřesu a třeba malými dýněmi. Nejjednodušší je dekoraci připevnit tavnou pistolí. Je to praktická věc, která se dá pořídit už za stokorunu a bude nám nápomocná při jakémkoliv tvoření.

Jak si ještě můžeme vyzdobit náš byt? Co stojí za to si přinést z přírody domů? Jak se dělají zvířátka z kaštanů? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio