Běhání se vyplatí. Poděkuje vám vaše tělo i hlava

11. květen 2015

Co kdybyste dnes odpoledne do svého tradičního programu zařadili i půl hodinku běhání? Možná s touto myšlenkou koketujete dlouho, ale ještě jste se nedostali od gauče ke dveřím. Zatím tedy ležte a přečtěte si, jak začít běhat a vyvarovat se začátečnických chyb.

V rozhlasové Radioporadně se o své zkušenosti podělil Tomáš Pohanka.

Nepřepalte začátek

Pro toho, kdo v mládí sportoval, není těžké dostat se rychle snadno do formy. Dobré základy jsou určitě výhodou. Pokud jste nováčci, měli byste se držet základních rad.

„Hlavní rada je, nedávat si na začátku velké cíle. První tréninky stačí uběhnout pár desítek metrů. Můžeme běh proložit i chůzí. Důležité je, abychom se při běhu cítili dobře," vysvětluje nadšený amatérský běžec Tomáš Pohanka. Sám začal běhat teprve před rokem. Protože už předtím aktivně sportoval, jeho tělo zareagovalo nadšeně a teď vyhrává atletické závody. My jsme se ale v Radioporadně věnovali běhání rekreačnímu.

„Nesmíme hlavně cítit bolest. Když vás píchá v boku, je nesmysl se zapřít a rozhodnout se, že ještě poběžíte stůj co stůj, to je špatně," upozorňuje Tomáš Pohanka. Dýchejte nosem. Za prvé díky tomu zvýšíte kapacitu plic a předejdete už zmíněnému nepříjemnému píchání v boku. Za druhé posílíte svoji imunitu a v období chřipek budete mnohem odolnější.

Zpevníte tělo a vyčistíte hlavu

Kde běhat? Nejvíce se doporučují lesní cesty, které šetří vaše klouby. Ale ani asfalt vám neuškodí. Je jasné, že když se proběhnete jednou za měsíc, nic vám to nedá. Zkuste si najít alespoň třikrát týdně půl hodiny. Někomu trvá až tři měsíce, než začne mít z běhání skutečný požitek. Tomáš Pohanka si ale myslí něco jiného: „Ta radost přichází po zdolání prvních desítek metrů. Když se konečně rozeběhnete, je to překonání prvního milníku."

Běhání. Ilustrační foto

Proč běhat? Zlepšíte svoji celkovou fyzickou kondici. Vyčistíte si hlavu. Nadbytečné kilogramy půjdou dolů. Lépe zvládnete stres. Posílíte srdce a imunitu. Bude se vám lépe spát.

Základem jsou kvalitní boty

Je v podstatě jedno, co si vezmete při tréninku na sebe. Tedy až na jednu výjimku. A tou jsou boty. Tady se vyplatí otevřít peněženku a investovat.
„Dobrá bota zabrání zranění, přetížení chodidel. Kupte si obuv učenou přímo na běhání," radí Tomáš Pohanka.

Jestli se vám nechce kupovat nové boty, je tu ještě jedna možnost. Objevte nový trend současnosti a běhejte bosí. Posílí to váš pohybový aparát, vlastní držení těla a i psychické naladění.

„Mám pár kamarádů, kteří se tomu věnují," usmívá se Tomáš Pohanka.

Při běhání se narovnejte, dívejte se před sebe a nepočítejte kamínky na cestě. Vaše lokty by měly svírat pravý úhel. Správná technika je prevencí proti bolestem zad. Ideální je, když se na váš styl podívá někdo zkušený a opraví vás rovnou v akci.

„Také jsem dostal pár dobrých rad od profesionálního běžce. Kromě zad mě přestala bolet lýtka a i regenerace byla lepší," říká Tomáš Pohanka.

Začít se dá skutečně v každém věku

Jak už bylo řečeno, ten, kdo v mládí sportoval, má obrovskou výhodu. Tělo si pamatuje a pamatuje si dlouho. Nebojte se horších začátků a vrzajících kloubů. Nemusíte přece zdolávat rekordy. Za pravidelné tréninky budete odměněni pocity štěstí.

Zaběhejte si s naším hostem Jestli se vám nechce běhat samotným, přidejte se ke skupince. V Pardubicích máte příležitost v rámci Kondičně-zdravotní výběhů s Pohankou. Jak název napovídá, celou akci vymyslel a organizuje právě host rozhlasové Radioporadny.

„Objížděl jsem závod od závodu. Ale jinak jsem neběhal, protože jsem líný. A tak jsem vymyslel, jak se donutit k tréninkům. Pravidelně pořádám běhy a bylo by přece hloupé, kdybych tam nepřišel," popisuje svou fintu Tomáš Pohanka.

Běží se ve třech skupinách od úplných začátečníků až po zdatné běžce. Startuje se každé pondělí a čtvrtek v 17:45. Sraz je na třídě Míru v jídelně Pohanka, kde je i pak cíl. Trasy jsou pokaždé jiné, takže nudy a stereotypu se bát nemusíte.

autor: PRO
Spustit audio