Brambořík - květina našich babiček

10. prosinec 2014

Dnešní Radioporadnu jsme věnovali živým květinám, které o Vánocích zdobí naše byty a domy. Řeč byla o vánočních hvězdách, rychlených narciskách a hyacintech, zlaticích a brambořících.

A právě brambořík byl oblíbenou květinou našich babiček, která jim vydržela mnoho let. Ale i dnes je po bramboříku v tomto předvánočním období poptávka. Udělá nám radost a po odkvětu se jednoduše vyhodí. Ale pokud máte doma chladnější místnost, můžete ho bez problémů pěstovat celou řadu let, jak nám řekl v dnešní Radioporadně florista a zahradník František Hlubocký.

Slunce a teplota

Bramboříky potřebují světlá stanoviště, důležitá je také teplota v místnosti. Daří se jim nejlépe při 12-15°C. Při teplotách nad 20 stupňů rostlina strádá a nekvete.

Zálivka a hnojení

Zálivku potřebuje brambořík vydatnou, a to i při nižších teplotách. Zaléváme odstátou vodou do podmisky. Nikdy ne přímo na hlízu, protože hrozí uhnívání poupat a listů. Vodu, která zůstane v misce, hodinu po zalití vylijeme. Bramboříky hnojíme v období růstu a květu. Při tvorbě nových listů hnojíme 1x za 14 dní, při kvetení pak 1x za týden. Používáme hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny v doporučené koncentraci.

Škůdci a choroby

Při příliš vysokých teplotách bramboříky často napadají mšice či svilušky. V příliš vlhkém vzduchu květiny zase ohrožuje šedá plíseň.

Péče po odkvětu

Když brambořík dokvete a venku už nemrzne, můžeme květináč vynést na stinné místo na zahradě a výrazně snížit zálivku. Koncem léta se objeví mladé listy, poté rostlinu přesadíme do směsi složené z listové zeminy, humusu, rašeliny a písku. Dobře prohlédneme kořenový systém a zahnívající kořeny odstraníme. Hlízy by měly být částečně nad zeminou. Po přesazení umístíme rostlinu na světlé místo, na které ovšem nesmějí dopadat přímé sluneční paprsky.

autor: jsl
Spustit audio