Buďte o krok napřed. Předejdete tak úrazu vašich dětí

26. červenec 2017

Na dětském a novorozeneckém oddělení pardubické nemocnice jsou hospitalizované děti od narození až do 19 let života. Pediatrie je zajímavá v tom, že se v průběhu roku důvody ošetření u dětí liší. Na jaře a na podzim léčí více respirační potíže, v létě dominují akutní úrazy. Nejčastější příčinou úmrtí jsou dopravní nehody.

Podle primáře oddělení Marian Šenkeřík je příčina jednoduchá. „Děti mají o prázdninách více času a vymýšlejí hlouposti. Setkáváme se s úrazy ze sportu, z letních táborů. Hodně rizikové jsou malé děti, které někam spadnou, opaří se, nebo snědí nevhodné léky.“ Jak tomu všemu můžeme předejít? Dozor nad dětmi často zanedbáváme, proto bychom měli být vždy krok před nimi a přemýšlet, co by se mohlo stát.

Ošetření popálenin

„Od doby, kdy v našich kuchyních přibývají rychlovarné konvice, stupňují se i úrazy opařením vodou. Nejdůležitější je vždy chlazení. Pokud je dítě popálené na více místech těla, ochlaďte jen ta nejvíce ohrožená: obličej, ruce, nohy. Jinak by mohlo dojít k podchlazení. Volte vlažnou vodu, v žádném případě ledovou. V případě, že popálenina je hlubší, nebo jde o dítě do 3let, navštivte lékaře,“ doporučuje Šenkeřík.

Velké nebezpečí jsou bazény na zahradě

„Pracuji v oboru už dvacet let a pamatuji dobu před rokem 2000, kdy ještě bazény, obzvlášť ty do země, nebyly tak moderní. Na oddělení jsme nikdy nemívali případy, kdy se děti topily. S vyšší oblibou bazénů se počty pacientů zmnohonásobily,“ uvádí lékař z praxe. Úrazy z tonutí jsou nesmírně závažné, většinou prognosticky nepříznivé. Mozek začíná odumírat už po několika minutách.

Nejvíc životů vyhasne na silnicích

Policie před koncem a na začátku školního roku preventivně hlídá přechody u základních škol, ale nemůže to praktikovat po celý rok. Děti musíme vychovávat neustále a vést je k tomu, jak správně přecházet silnici. „Uvědomte si, že úrazy z dopravních nehod jsou několikanásobně převyšující příčinou úmrtnosti a těžkých zranění u dětí napříč všemi věkovými spektry ve srovnání s jakoukoliv jinou nemocí,“ alarmuje primář.

autor: RIH
Spustit audio