Čaj uklidňuje mysl, posiluje paměť a bojuje proti rakovině

18. červenec 2014

Cesta do nebe vede kolem čajové konvice, říká anglické přísloví. Proto jsme do naší Radioporadny pozvali Barbaru Bouškovou z Dobré čajovny.

Mluvila nejen o blahodárných účincích čaje na naše zdraví, ale také o správné přípravě tohoto nápoje.

Co je to čaj?

Čajovou rostlinu rozdělujeme na dva druhy. Čajovník čínský (Tea sinensis) dosahující výšky 3 – 4 metry a čajovník assamský (Thea assamica) dorůstající v divoké přírodě 15 až 20 metrů. Známe bílý čaj, zelený, oolong, černý čaj, pu-erth, luk on.

Takto vypadá čajovníková plantáž na Srí Lance

čajovníková plantáž na Srí Lance

Účinky čaje se projevují při dlouhodobém a pravidelném pití. Zelený čaj obsahuje látky, které působí proti vzniku rakoviny. Zelený čaj také snižuje hladinu cholesterolu a tím pádem i riziko srdečního infarktu či mozkové mrtvice. Bílý čaj má antioxidační účinek. Čaj uklidňuje mysl, posiluje paměť, povzbuzuje a díky antioxidačním účinkům zpomaluje i proces stárnutí.

„Spousta lidí se bojí kvůli obsahu kofeinu si dát čaj večer. Mají strach, že neusnou. Záleží na množství čaje. Když chce někdo relaxovat, zklidnit se a jít spát, připraví si menší množství lístků a déle je louhuje,“ radí Barbara Boušková.

Na co myslet při přípravě čaje
· používáme čerstvou, krátce převařenou vodu
· čaj děláme do stále stejných nádob a nepoužíváme je na nic jiného
· konvičku předem vypláchneme horkou vodou
· na přípravu nepoužíváme kovové předměty, čaj by mohl změnit svou chuť
· dodržujeme správné dávkování
· nádobí na čaj pouze oplachujeme, nemyjeme chemicky ani hrubě mechanicky

Jak si připravit čaj

Druh                                                 Teplota vody                                  Doba louhování

Černé                                                 95 – 100°C                                       3 – 4 minuty

Zelené                                                60 – 80°C                                         1 – 3 minuty

Oolong (větší dávka lístků)                80 – 90°C                                         1 – 4 minuty

Žluté                                                   80°C                                                 3 minuty

Bílé                                                     80 – 90°C                                         5 minut

K louhování nutno dodat, že čím menší části lístků jsou, tím menší množství se dávkuje a kratší dobu louhuje.

Pokud není k dispozici teploměr, lze teploty dosáhnout přibližně po těchto intervalech od odstavení vroucí vody:

                                   0,5 litru                                      1 litr

90°C                           90 s                                            3 min

80°C                           4 min                                          8 min

70°C                           9 min                                         15 min

autor: PRO
Spustit audio