Čert mě vzteky bere, když lidé trhají listy rajčatům a paprikám

21. červenec 2016

Postěžoval si pardubický zahradník František Hlubocký. Rostlině i plodům to škodí. Zvlášť když zahrádkáři trhají listy rajčatům a paprikám v plném létě v domnění, že to urychlí růst plodů. Není to pravda.

List rostlině dodává život. U rajčat se odstraňují jen ty špatné spodní listy, které už odumírají. Ale jinak jejich odtrháváním odebíráme rostlině dýchací plochu, kterou přijímá slunce a samozřejmě i výživu.

Pokud zbavíte rajčata nebo papriky listů, rozhodně vám dříve nedozrají a budete jich mít míň, protože jim uberete výživu. “Čert mě vzteky bere, když vidím, co to lidi dělají za nesmysly.“ Říká František Hlubocký. Jiné je to v polovině září, kdy potřebujeme, aby se už nové plody netvořily a včas dozrály ty stávající. To pak můžeme u rajčat uštípnout třeba celý vrchol.

Pickles, novinka, která je známá už tisíc let

Někteří lidé se vracejí k tradičním hodnotám. I v jídle. Slyšeli jste o pickles? Je to vlastně kvašená zelenina, která má tisíciletou tradici a je to ideální způsob jak ji uchovávat v tom nejzdravějším stavu. Takzvaná novinka pickles potvrzuje domněnku, že všechno dobré už bylo vymyšleno. Jedná se vlastně o princip kvašeného zelí s nesčíslným množstvím obměn.

Vyzkoušejte jednoduchý recept podle zahradníka Františka Hlubockého

Projděte se po zahradě a posbírejte jedlé plody vašeho snažení. Vynikající do pickles je červená řepa, cuketa, mrkev, patizon, fazolové lusky, cibule, červené zelí, česnek, cibule, zkrátka všechno, co zahrada dá. Všechno pokrájejte a smíchejte dohromady. Na jeden kilogram zeleniny dejte asi jeden a půl dekagramu soli a nechte v uzavřené sklenici asi čtyři dny kysat v kuchyni. Před samotným jídlem tuto zeleninovou dobrotu vychlaďte, přidejte například křen, trochu pepře a kvalitního oleje.

Bazalkový olej

Italská kuchyně se bez rajčat a bez bazalky neobejde. Ale bazalka se těžko skladuje. Zkuste si ji tedy uchovat v oleji. Natrhejte lístky bazalky, nadrobno pokrájejte, nasypejte do sklenice tak, aby byla volně zaplněná bazalkou asi do dvou třetin. Potom sklenici dolijte olivovým olejem. Pokud nemáte rádi olivový, zkuste řepkový. Nechte asi tři týdny v kuchyni vyluhovat. Nedávejte ale na slunce. Olej změní barvu a přijme chuť a vůni bazalky. Po třech týdnech sklenici postavte do hrnce s vodou a ve vodní lázni zahřejte asi na 80 stupňů Celsia. Nechte asi deset minut v teplé lázni, poté vyndejte a zchlaďte. Přeceďte přes plátýnko a pochutnávejte si.

Aktuálně o letním řezu meruněk

Letní řez zahradníci doporučují. Zatímco zimní řez strom nabudí k bujnému růstu, letní ho přibrzdí a spíš podpoří násadu květních pupenů na příští rok. „Jakmile něco sklízím, těsně po sklizni mohu tvarovat a zakracovat, jak chci. Letní řez bychom u ovocných stromů měli ukončit asi v polovině září. U meruněk se nemusíme rozhodně bát. Právě teď v létě je to jedna z mála vhodných dob k řezu. Meruňky snášejí řez nejlépe teď v létě.“ Dodává zahradník František Hlubocký.

autor: jsl
Spustit audio