Červené nebo bílé?

21. říjen 2014

Tentokrát nemluvíme o víně, ale o zelí. Právě v této době zahrádkáři krouhají hlávky zelí a nakládají je do soli, kmínu.

Po určité době vznikne produkt, který svými účinky na naše zdraví nemá konkurenci. Kysané zelí je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, vápník, fosfor, síra, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, působí proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

Od našeho hosta Pavly Kurkové jsme se dozvěděli, že kysané zelí skladovali ve velkém množství ve sklepích staří Řekové a Římané. V 16. století bylo tak oblíbené, že si vysloužilo název "všelék". Mělo svůj význam i v mořeplavbě – možná by bez něj nebyla objevena Amerika. Kryštof Kolumbus i kapitán Cook moc dobře věděli, jak důležité je kysané zelí pro námořníky jako prevence proti kurdějím.

Zelí v kuchyni:

Posluchačka Olga nám v Radioporadně prozradila svůj oblíbený recept na zelný salát s křenem:

Suroviny:
2,5 kg zelí, 30 dkg cukru, 2 dcl octa, 2 dcl strouhaného křenu, 4 cibule nadrobno nakrájené a 1 balíček DEKA.

Postup:
Zelí a cibuli nakrájíme nadrobno a promícháme s ostatními surovinami. Naplníme do sklenic a zavíčkujeme. Po pár dnech už si jenom pochutnáváme.

Zelí v lékárničce:

Zelné listy se používají také jako obklady na bolestivé klouby nebo na drobná poranění nebo popáleniny.

Jak na to? Zelné listy ponoříme do teplé vody, omyjeme a osušíme. Poté zabalíme do potravinové fólie a přejedeme válečkem, aby se narušila struktura listu a uvolnily se léčivé látky. Poté přikládáme na bolestivá místa. Pochopitelně bez potravinové fólie.

0:00
/
0:00
autor: jsl
Spustit audio