Češi se do pojištění nehrnou. Uzavřou ho, až když se něco stane

14. listopad 2014

V naší zemi je přibližně 400 tisíc chat a chalup. Více takových rekreačních domků najdete v přepočtu na obyvatele jen ve Skandinávii. Jak si můžeme zabezpečit svoje místo odpočinku? O tom v Radioporadně mluvila Lucie Urválková, finanční ředitelka pojišťovny.

Majitelé rodinných domků mají svůj domov v drtivé většině případů pojištěný. Vlastníci bytů už tak vzorní nejsou, pojistku má polovina z nich. A na chaty a chalupy se nemyslí prakticky vůbec. Češi obecně považují pojištění za zbytečného žrouta peněz. Názor mění až v momentě, kdy se něco skutečně stane.

Co si tedy máte pojistit? Zvažte, jestli máte chalupu na samotě nebo uprostřed vesnické zástavby. Jestli stojí v záplavové oblasti a jak často tam jezdíte.

„Podívejte se na povodňové mapy. Najdete je na internetových stránkách České asociace pojišťoven. Tam přímo uvidíte, v jaké povodňové zóně konkrétní objekt stojí,“ říká Lucie Urválková. Zóny jsou čtyři. V první zaplatíte nejlevnější pojistku a ve čtvrté zóně se můžete s pojištěním rozloučit. Do takového rizika žádná pojišťovna nejde.

„Dále neexistuje pojištění proti vlhkosti, houbě a plísní. Nelze se také pojistit proti důsledkům válečných a teroristických činů. A proti tomu, co způsobí spodní voda. Jinak se dá prakticky pojistit vše,“ vysvětluje Lucie Urválková.

Před čím nás pojistka může chránit?

  • živelné události

  • krádeže, vloupání a vandalismus

  • požár

  • vodovodní škody

Vznikla vám škoda vaší nedbalostí? Tak to je problém. Pokud chcete uplatňovat své nároky, musíte myslet na určitá pravidla. Pokud dojde například k tzv. vodovodním škodám, kdy se vám z prasklého potrubí rozlije po chalupě voda, bude se pojišťovna zajímat, jestli jste dodržely pravidla správné obsluhy zařízení.

„Je potřeba vypustit vodu z potrubí, aby nezamrzla. Pokud se prokáže, že jste to neudělali, může dojít k pojistnému krácení,“ říká Lucie Urválková.

Máte dřevěnou chatu? V tom případě je pojištění proti požáru víc než na místě. Časté jsou výbuchy propanbutanových lahví, které sytí plynové sporáky. Pojištění se vztahuje i na to, když vám z grilu nebo táboráku přeskočí plamen a začne vám něco hořet.

Pokud se bojíte vloupání, myslete hlavně na prevenci. Zloděje často odradí bezpečnostní dveře, mříže na oknech, okenice nebo automatické rozsvícení světel při pohybu u objektu, viditelně umístěný alarm a nálepka, že je dům zabezpečený a napojený na pult centrální ochrany.

„Účinnou ochranou je i náš dobrý soused,“ radí Lucie Urválková.

Co zahrnuje pojištění nemovitost

  • dům, stavební součásti, okna, dveře, střecha, rámy

  • skleník, pergoly, kůlny na nářadí

  • bazén

Co zahrnuje pojištění domácnosti

  • veškeré vnitřní vybavení

Aktualizujte smlouvu

„Často se setkáváme s tím, že mají klienti podhodnocenou pojistnou smlouvu. Protože si pojistku uzavřeli před mnoha lety. Jak jde život, investují do své nemovitosti a domácnosti a hodnota jejich majetku roste,“ říká příklad ze své praxe Lucie Urválková a doporučuje smlouvu pravidelně aktualizovat. Pokud vůbec neinvestujete, mělo by to být jednou za tři roky. Pokud rekonstruujete, modernizujete a kupujete nové věci, je potřeba smlouvu pokaždé upravit tak, aby odpovídala skutečnosti.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.