Cestování vám změní život k lepšímu. Zkuste Írán nebo Kolumbii

1. březen 2016

Češi většinou říkají, že všude dobře, doma nejlépe. Cestování přitom obohacuje náš život. Náš národ je velmi uzavřený. Když se setkáte za hranicemi s otevřeností lidí, může vás to změnit k lepšímu. Alespoň si to myslí host rozhlasové Radioporadny cestovatel a fotograf Miloň Kašpar.

Miloně Kašpara nikdy nezajímaly evropské metropole. Paříž, Londýn, Řím nabízí sice zajímavou historii a architekturu, jenomže všude najdete stejné obchodní řetězce. Nakonec máte pocit, že jediný rozdíl je jiný jazyk. Jak tedy cestovat, abychom viděli něco opravdu zajímavého a přitom finančně nevykrváceli?

„Nejlepší je vybrat si zemi, sbalit si batoh a jet. Naplánovat si tři čtyři místa v zemi, která chcete navštívit," říká Miloň Kašpar. Projel křížem krážem kus světa. Nejvíce ho oslovila Indie, Irán, Kolumbie a Argentina.

Když plánujete hodně dopředu, snadno si koupíte levné letenky. Ušetřit dá i na bydlení. Například vyzkoušejte couchsurfing. „Na tomto serveru najdete možnosti ubytování v soukromí. Od volného pokoje po karimatku v obývacím pokoji. Díky tomu také poznáte kulturu dané země," doporučuje Miloň Kašpar. Jako bonus dostanete od svých hostitelů další doporučení, kde se dobře a lacino najíte, na co se v okolí podívat, kam pokračovat v cestě.

Čtěte také

Pokud umíte nějaký cizí jazyk, je to velká výhoda. Ale všude na světě se domluvíte rukama, nohama a úsměvem na tváři. „Neplatí to v Číně. Nechtějí komunikovat. Když je oslovíte, začnou mávat rukama, že se s vámi nechtějí bavit. Otočí se a odejdou," popisuje svou zkušenost Miloň Kašpar.

Aby se z vaší mise nestal špatný zážitek, je potřeba mít oči otevřené a respektovat bezpečnostní doporučení místních obyvatel. „Například nikdy na cestě neprozrazuji, kam mířím dál," uvádí Miloň Kašpar. V autobuse vás nikdo neokrade. Neriskujte, že si na vás někdo počká později na odlehlém místě. „Jezdím do zemí, kde jsem alespoň trochu nervózní. Díky tomu jsem ve střehu a sleduji, co se kolem mě děje a držím se zpátky," vysvětluje Miloň Kašpar.

Yazd, Írán

Není potřeba mít podrobný plán. Místní lidé vás nasměřují na zajímavá místa, o kterých se v turistických průvodcích nedočtete.

Na cestách:
Poznáme sami sebe.
Když se vrátíte domů, vidíte svět, ve kterém žijete v jiných souvislostech a s větším nadhledem.
Získáme toleranci. V Indii je nepřípustné smrkat do kapesníku. V Číně se krká a plive na veřejnosti. Na cestách zjistíme, že za hranicemi jsou lidé s jinými měřítky a normami než jsou ty naše a není to nic špatného.
Naučíme se samostatnosti. Musíme řešit problémy v cizím prostředí bez pomoci okolí.
Rozvíjíme naší komunikaci a jazykové schopnosti. Díky tomu posílíme i naše sebevědomí.
Odpočíváme. Nejlepším relaxem pro naši hlavu je na čas opustit náš domov a stereotyp.
Obohacuje nám to život. Cestovat znamená poznávat. A poznávat znamená přemýšlet.

Nejen kouzlo perských bazarů

Miloně Kašpara uchvátil Írán. Přátelští a milí lidé, dobré jídlo, působivá příroda. Kdo tam nebyl, má často vůči této zemi předsudky. „Je tam nádherná příroda. Mají všechno od zelených i skalistých hor přes moře až po poušť," říká Miloň Kašpar. Orientální krása perských zahrad kontrastuje se strohou pouští. Írán má bohatou historii i kulturu. Vzpomeňme si na rozlehlou perskou říši. Své kouzlo má až pohádková architektura. „Zamiloval jsem si Jazd, jedno z nejstarších měst. Jsou tam nádherné domy s fasádami z písku," uvádí Miloň Kašpar.

V Írán má výtečnou gastronomii. Ochutnáte nejlepší rýži na světě, maso na všechny způsoby, s neobvyklými úpravami bylinek a netradičním použitím sušeného ovoce a ořechů v hlavních jídlech. „Hodně jedí třeba ovčí mozky, na které mě pozvali. Chutná to jako houba. Osobně nemám moc rád vnitřnosti, nedělalo mi to moc dobře," vzpomíná Miloň Kašpar.

Kolumbie není nebezpečná

Dalším cestovatelským tipem je Kolumbie. Ta nabízí od všeho trochu. Bělostné pláže Karibiku, zelený deštný prales i zasněžené vrcholky mohutných And.

Silvia, Kolumbie

Bezpečnostní situace se v posledních dvaceti letech výrazně zlepšila. „Střed Kolumbie od Karibiku je bezpečný. Musíte se zeptat, kam můžete a kam ne a ctít to," říká Miloň Kašpar. V zemi najdete koloniální historii, stopy Indiánů i nejlepší kávu na světě.

Proč vyrazit do Indie? Kde jsou nejkrásnější ženy na světě? Poslechněte si záznam povídání s cestovatelem a fotografem Miloněm Kašparem.

autor: PRO
Spustit audio