Charita v Přelouči pomáhá pěstounům

3. září 2015

Pěstounská péče je náročná. Proto se před dvěma lety Charita v Přelouči rozhodla náhradním rodinám nabídnout pomocnou ruku. Jaké služby pěstounům nabízí? Poslechněte si hosty rozhlasové Radioporadny sociální pracovnici Pavlínu Křepskou a ředitelku organizace Zdenku Kumstýřovou.

Prostřednictvím doprovázení podporuje stabilní prostředí v náhradní rodině. Co si máme pod tím představit? „Jednou za měsíc jezdím do rodiny. Ptám se, jak se mají. Sdílím s nimi každodenní starosti i radosti, které souvisí s péčí o svěřené děti," vysvětluje Pavlína Křepská. Probírá se zdraví, vzdělání a výchova dítěte. Když je potřeba, zprostředkuje přeloučská charita kontakt s psychologem. Je také oporou v krizových momentech, což je jak přijetí dítěte do rodiny, tak i jeho odchod.

Důležitý je také tok informací. Pěstouni se mají možnost prostřednictvím sociální pracovnice vzdělat v problematice pěstounství.

Čtěte také

Další službou je zajištění hlídání dětí v době dovolené. „Pěstouni mají čtrnáct dní v roce nárok na celodenní hlídání dětí. Proto třeba v létě pořádáme letní tábory," říká Pavla Křepská. Konkrétně Charita v Přelouči má na starosti děti, které jsou svěřené svým příbuzným. Pravidelně navštěvuje šest rodin.

Hledají se pěstouni

V současné době je v Pardubickém kraji čtyřicítka dětí, pro které se hledají pěstouni. Dalších 225 dětí jsou adepty na zařazení do ústavní péče. Přitom by mohly jít právě do náhradní rodiny. Problémem je, že většina pěstounů je zaměřená na krátkodobou péči. Pěstouni na dlouhodobou péči stále chybí.

„Krátkodobá péče se využívá hlavně u novorozenců, kteří jsou později adoptováni jinou rodinou. Dalším důvodem bývá náhlá krizová situace v biologické rodině. Dítě je u pěstounů na dobu, než se problém vyřeší," vysvětluje Zdenka Kumstýřová.

Dlouhodobá péče se volí tam, kde to nevypadá, že by se situace v původní rodině měla v dohledné době změnit.

Přijďte se zeptat

V sobotu 5. září představí Charita Přelouč své služby na Masarykově náměstí v Přelouči. Na místě jsou připravené hry a soutěže pro děti a hlavně informace, které vám pomohou zorientovat se v problematice pěstounství.

Co je to pěstounská péče

Pěstounská péče je jednou z forem náhradní rodinné péče. Soud do ní svěřuje děti, u kterých není zajištěna výchova u biologických rodičů. Pěstoun je povinen o dítě osobně pečovat a vykonává přiměřeně práva a povinnosti rodičů. Nemá vyživovací povinnost a právo zastupovat dítě a spravovat jeho záležitosti má jen v běžných věcech.

Péče může být dlouhodobá nebo na přechodnou dobu. V druhém případě se musí zájemce dostat do evidence osob vhodných k výkonu této péče a musí být kdykoliv připraven přijmout dítě do péče. Dítě může u přechodných pěstounů zůstat maximálně rok. I když zrovna o žádné dítě nepečují, pobírají měsíčně odměnu.

Z přechodné pěstounské péče se dítě vrací zpět ke své rodině, může se však dostat do dlouhodobé pěstounské péče nebo například do adopce. V říjnu ministerstvo práce a sociálních věcí evidovalo 103 osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu.

autor: PRO
Spustit audio