Chcete být in? Pořiďte si nové brýle

3. prosinec 2015

V módě jsou celoobrubové výrazné brýle, ve kterých budete nepřehlédnutelní. Pryč jsou doby, kdy se lidé za své brýle styděli. Oční optička Pavlína Mudrochová nám v Radioporadně řekla, že hlavně mladí lidé v optice vyžadují brýle, i když je vůbec nepotřebují.

Chtějí se zviditelnit, vypadat jinak, než jejich vrstevníci. Ale nejen mladí. Brýle, které člověku sluší, dodávají sebevědomí a mohou pomoci k tomu, aby se cítil lépe. Důležité je ale dobře vybírat. Velmi záleží i na tvaru obličeje. Oční lékař Vladimír Korda názor své kolegyně optičky podpořil a dodal, že optici, optometristi i oční lékaři by měli spolupracovat. Jenom tak bude péče o naše oči dokonalá.

Brýle podle typu obrub

Celoobruby
Celoobruby představují brýle v "klasickém" slova smyslu. Dnes se už vyrábějí z různých materiálů (kov, plast, titan), v různých tvarech i barvách. Celoobruby mohou být od sportovních a ležérních přes klasické, elegantní až po velmi módní, extravagantní. S celoobrubovými brýlemi je všechno možné! Protože hrají na tváři dominantní roli, dokážete díky nim vytvořit zcela nový výraz vaší tváře nebo vám pomohou dotvořit a zvýraznit váš styl. Celoobrubové brýle představují největší ochranu skel.

Poloobruby
Poloobruby představují kompromis mezi celoobrubami a bezrámečkovými brýlemi. Tento typ brýlí se doporučuje, pokud jen mírně chcete zvýraznit tvar vaší tváře. Většina poloobrub má shora obrubu a dolní část "volnou".

Bezrámečové brýle
Představují nejnenápadnější volbu. To znamená, že brýle často na první pohled ani není vidět. Doporučují se i pro ty, kteří brýle potřebují, ale nechtějí měnit svůj vzhled. Stejně jsou velmi populární i v "business" kruzích. Působí velmi elegantně, čistě a decentně.

Jak vybírat brýle podle tvaru obličeje

Hranatý obličej
V případě, že máte hranatý tvar hlavy, optička Pavlína Mudrochová doporučuje brýle oválného nebo kulatého tvaru s úzkými obroučky, nebo dokonce bezobroučkové brýle. Zaoblené tvary změkčí ostré rysy obličeje. Abychom tvář opticky zkrátili, doporučujeme obroučky s výraznými horizontálními liniemi.

Naopak se vyhýbejte výběru brýlí s širokými a hranatými obroučky. Oba tvary by působily drsně a hranatě. Také nedoporučujeme volbu malých brýlí, mohly by se na hranaté tváři zcela ztratit.

Kulatý obličej
V případě, že je Váš obličej spíše kulatý, hodí se vám především hranaté brýle s tenkými obroučky. Velmi vhodné jsou i takové brýle, které se zužují ve spodní části. Kulatým obroučkům je lepší se v takovém případě vyhnout.

Pokud máte kulatý obličej, vyberte si brýle, které vám ho prodlouží a udělají ho oválnější. Toho lze dosáhnout hlavně hranatými tvary. Tenká, hranatá skla jsou nejideálnější. I obroučky brýlí by měly být tenké či volte brýle zcela bez obroučků. Asymetrické, dole se zužující brýle vám také sluší.

Kulatý tvar brýlí zdůrazňuje obrysy obličeje a výsledným efektem je příliš dětinský výraz, proto takové brýle nejsou nejvhodnější volbou. Doporučuje se také vyhnout brýlím s hrubými obroučky, zbytečně dodávají okrouhlé tváři na oblosti.

Oválný obličej
V případě, že máte oválný obličej, máte velké štěstí. Hodí se k vám téměř všechny typy brýlí. Výběrem správných obroučků můžete dosáhnout ještě pozitivnějšího dojmu.

Typy brýlí si můžete měnit podle toho, na co chcete klást důraz a jaký dojem plánujete zanechat. Hranaté brýle dodávají tvrdost, a kulaté dále změkčují rysy vaší tváře. Pokud byste měli chuť experimentovat, nebojte se vybrat si i neobvyklý tvar brýlí. Při oválné tváři to není problém!

I když se k oválné tváři hodí téměř všechny typy brýlí, dbejte i na celkový dojem. Malé, kulaté brýle se často na tváři ztratí. Úzké brýle také nejsou nejvhodnějším výběrem. Kvůli nim se může obličej zdát ještě podlouhlejší.

Jaký styl si vybrat? Pokud nebudete šetřit penězi, můžete si pořídit i patery brýle a měnit je podle situace během dne.
„Business-Look” brýle vhodné na denní nošení i na obchodní jednání
Extravagantní: brýle dodávající nevšední vzhled
Nestárnoucí a ležérní brýle: brýle pro volnočasovou činnost
Nestárnoucí a elegantní brýle: designové brýle
Praktické a pohodlné: Brýle si můžete vybírat podle různých kritérií. Je možné si nastavit výběr podle tvaru čočky, materiálu obroučků, stylu, a tak dále.

autor: jsl
Spustit audio