Chcete cestovat a přitom se vzdělávat? Zkuste nový Erasmus+

18. duben 2017

Erasmus už není jen vzdělávací program pro studenty, díky kterému cestují a vzdělávají se za peníze Evropské unie. Takhle to u nás funguje už několik let. Nový Erasmus+ nabízí ještě větší rozlet nejen pro studenty. Evropská unie chystá stipendium pro více než čtyři miliony lidí. Věnuje na to patnáct miliard eur.

Erasmus+ není jen pro studenty, ale i pro zaměstnance, stážisty, učně, dobrovolníky nebo pracovníky s mládeží. Záleží na aktivitě dané školy, firmy nebo sdružení, co svým lidem nabídne. Možnosti tady jsou, ale bez papírování se to neobejde.

Učitel francouzského jazyka na pardubickém Gymnáziu Dašická Přemysl Machatý má s Erasmem ty nejlepší zkušenosti. Jako student se zúčastnil stáže ve Francii a teď jako učitel znovu. Díky tomu načerpal mnoho nových zkušeností, které může předat svým studentům.

„Mnohem víc mě to baví a doufám, že studenty taky“, říká učitel a pokračuje: „Když jsem byl před více než deseti lety na Erasmu jako student, musel jsem vypracovat motivační dopis, životopis a projekt svého studijního programu. Potom následovalo výběrové řízení a ze 36 nás vybrali 6. Dnes má šanci mnohem víc mladých lidí. V období od roku 2014 do roku 2020 počítá EU s výjezdem dvou a půl milionů studentů. A toto číslo roste.“

Na jak dlouho a za kolik

Dnes mají studenti možnost vycestovat během každého studijního cyklu. Tedy v rámci bakalářského, magisterského a doktorského studia.

Vyjíždí se maximálně na dvanáct měsíců, program se dá ale rozdělit do dvou let po šesti měsících. Záleží na tom, jakou školu student absolvuje, každá to má trochu jinak. Minimální délka výjezdu jsou tři měsíce, maximální jeden rok.

Grantové podmínky jsou jasně dané. Evropská unie rozdělila země do tří zón podle toho, jaké tam jsou náklady na život. Podle toho získáte i finanční částku tak, abyste v dané zemi vyšli s penězi. Student dostane stipendium a z něj by měl vyžít. Pobyt v zahraničí spojený se studiem uznává domovská vysílací organizace do celkové doby studia. Ovšem jen pokud student v zahraničí nasbírá určitý počet kreditů.

Erasmus i pro učně na středních odborných školách

Program Erasmus+, který je naplánovaný až do roku 2020, nabízí příležitosti nejen pro vysokoškoláky, ale také pro studenty a učně na středních školách. Erasmus+ nabízí stáže přímo v podnicích. Studenti tam mohou pracovat a vidět na vlastní oči, jak to funguje jinde.

Zastřešující organizací tohoto projektu je Dům zahraničních služeb, který uděluje tzv. Pečeť kvality. Některé odborné školy už navázaly partnerství se zahraničními podniky a středoškoláci si tak mohou zkusit práci v zahraničním podniku. Získají tak mnohem větší rozhled a lépe pochopí možnosti své budoucí profese.

Program Erasmus+ nabízí příležitosti širokému spektru organizací, k nimž patří nejen univerzity, ale také vzdělávací instituce a poskytovatelé odborné přípravy, výzkumné instituce i soukromé podniky.

autor: jsl
Spustit audio