Chcete se naučit lézt? Bez maglajzu a sedáku se neobejdete

12. leden 2017

Sedák a jistítko dostanete od instruktora, pokud se rozhodnete vyzkoušet si v pardubické sokolovně lezení na umělé stěně. Maglajz vám pak připevní kolem pasu. Je to vlastně sáček, ve kterém je bílý prášek magnezium. Pokud se vám začnou potit ruce, posypete si je práškem a klouzat přestanou.

Lezci Michaela Panáčková a Martin Veselý z Lezeckého týmu Pardubice pořádají lezecké kroužky pro děti i kurzy pro dospělé, kteří chtějí zažít dobrodružství, legraci v pohodovém kolektivu a hlavně se chtějí hýbat.

Teď v zimě si to můžete vyzkoušet na umělých stěnách, obvykle v hale s lanem. Například v sokolovně v Pardubicích. Pokud nemáte parťáka, který by vás jistil, zkuste bouldering. To je lezení bez lana, obvykle čtyři metry nad matrací. Na bouldering potřebujete jen lezeckou obuv. Intenzitu obtížnosti lezení si každý nastavuje sám podle svých schopností a znalostí.

Lezecká bota

Lezecká bota je menší, než klasická obuv. Noha se musí zmáčknout a víc se koncentrovat do špičky. Špička boty pak hraje základní roli v zachycení se na stěně. Až si budete lezačku zkoušet, nesmíte v ní trpět. Noha je tam sice utěsněná a může tlačit, ale nesmí bolet. Po pěti minutách by si měl člověk na tlak v botě zvyknout, ne trpět.

Základní výbava lezce by se měla vejít do čtyř tisíc korun. Je to skupinový sport, takže o některé věci se můžete podělit s ostatními. Takový sedák vydrží několik let.

Michaela Panáčková učí děti v kroužku lezení

„První rada od zkušeného instruktora hned na začátku je nesmírně důležitá, člověk, který nemá žádné základy a jde na lezeckou stěnu bez jakékoliv znalosti, může skončit velmi špatně.“ Varuje Michaela Panáčková.

Lezení posiluje všechny svaly a učí zodpovědnosti za druhé

Nedá se říct, že některé svaly při lezení člověk využije víc a jiné méně. „Je to přirozený komplex pohybů, který dělá člověku dobře na těle i na duši. Snažíme se, aby to byla hlavně zábava,“ říká Martin Veselý.

Nesmí se zapomínat ani na záda, například na mezilopatkové svaly. Začátečníci dělají chybu v tom, že při lezení špatně dýchají a zadržují dech. Správné dýchání je velmi důležité, je to základ.

„Další chybou je, že se rukama chytíte chytu a ramena vám vyjedou nahoru. Takový lezec ucítí bolest, kterou dobře znají ti, kdo sedí dvanáct hodin denně u počítače. A nepořizujte si mačkací kroužky. Ty posilují nesprávné svaly a vy pak děláte úplně opačný pohyb, než je potřeba,“ varuje Michaela Panáčková a pokračuje: „Zajímavé je sledovat děti při tréninku na lezecké stěně, jak se nenásilnou formou učí jistit své kamarády, učí se zodpovídat za druhé. To se v málokterém sportu vidí.“

Pokud dodržíte správné zásady lezení, budete se pohybovat velmi zdravě a vašemu tělu to jen prospěje. Podle členů Lezeckého týmu Pardubice jsou mezi lezci i senioři, kteří mnohdy ve svých schopnostech předčí mladé kolegy. Pokud zdraví slouží, věková omezení v lezení neexistují.

autor: jsl
Spustit audio