Chcete zhubnout? Nevynechávejte svačiny

10. březen 2017

Snažíte se jíst zdravě, a přesto jde vaše váha nahoru? Přemýšlíte, kde děláte chybu? Možná málo jíte málo často. S vyváženým jídelníčkem nám v rozhlasové Radioporadně poradila výživová poradkyně Hedvika Orlíčková.

Náš jídelníček by se měl skládat z pěti jídel. Pokud pracujete dlouho do noci, tak i z šesti. Klíčové ovšem je, co si v kterou hodinu dáte na talíř. „Největší chybou je, že lidé vynechávají svačiny. Mají velké pauzy mezi jednotlivými jídly,“ říká Hedvika Orlíčková. Nevynechávejte snídani. Dejte šanci svému tělu, aby se nastartovalo a rozjel se váš metabolismus. Když nesnídáme, tělo jede na dluh a naučí se ukládat tuky z večeře.

„Každý chod by měl obsahovat cukry, tuky i bílkoviny. Jedině tak nám nepoleze váha nahoru. Navíc se tloustne nejen, když se přejídáme, ale i když jíme málo. Jakmile není strava vyvážená, může se stát, že nám zhubnou ruce a nohy, ale naopak přibereme v oblasti břicha,“ vysvětluje Hedvika Orlíčková.

Čtěte také

První vážné chyby děláme už v obchodě při nakupování. Na co si máme dát pozor, shrnula Hedvika Orlíčková na počátku rozhlasové Radioporadny. Poslechněte si záznam nebo se podívejte na článek věnovaný právě nakupovaní potravin.

Nevynechávejte snídani

Dejte si 30 – 40 gramů ovesných vloček, pohanky, jáhel. K tomu bílý jogurt bez marmelád a sladidel. Přidejte čerstvé ovoce jako jablko, jahody, kiwi o váze cca 150 gramů. „Řiďte se tím, na co máte chuť a ne tím, co vám doporučí kamarádka jako skvělý prostředek na hubnutí. Když vám to nechutná a nechcete to jíst, vaše tělo to odmítne. Metabolismus bude stávkovat, a naopak vás to může nafouknout a bude vám potom špatně,“ říká Hedvika Orlíčková.

Jestliže dáváte po ránu přednost slané snídani, dopřejte si ji. Kousek celozrnného nebo žitného chleba si namažte tvarohovým sýrem. Navrch si dejte plátek šunky nebo 30% eidamu. K tomu přidejte zeleninu nebo ovoce. „Vhodná jsou i vajíčka naměkko nebo míchaná. Vyzkoušejte odlehčenou variantu míchaných vajíček a cottage sýru,“ radí Hedvika Orlíčková. Z tvarohového sýra se dá udělat i báječná pomazánka. Ochuťte ji brokolicí, červenou řepou nebo jinou zeleninou a bylinkami.

Svačina dopoledne i odpoledne

Nevynechávejte dopolední svačinu. Stačí krajíček chleba namazaný právě třeba pomazánkou. Jogurt nebo tvaroh s čerstvým ovocem, zelenina. Dejte si tu práci a připravte si ráno všechno doma.

Objednáváte si zeleninový salát s kuřecím masem s pocitem, že děláte něco pro své zdraví? Děláte chybu. „Málo masa, hodně zeleniny, to není na oběd dobrá kombinace,“ uvádí Hedvika Orlíčková. Raději si dejte plátek masa, přílohu jako brambory, rýži nebo těstoviny a salát k tomu. Pokud nejíte maso, zvětšete objem přílohy, jinak budete mít za hodinu hlad a chuť na něco nezdravého.

03799472.jpeg

Drtivá většina lidí vynechává odpolední svačinu. To je jedna ze základních chyb. Právě odpoledne si můžete dát ještě vydatné jídlo. Naopak večeře by měla být lehká. Máte chuť na polévku? „Pokud ji chcete mít jako hlavní chod, je potřeba aby tam byl doplněk například rýže nebo luštěnina,“ upozorňuje Hedvika Orlíčková.

Ponocujete? Večeřte dvakrát

K večeři si dáme už jen něco snadno stravitelného, bude se nám lépe spát. Naposledy jíme zhruba tři hodiny před tím, než uleháme. „Už nejezte přílohy. Na talíři by měla být nějaká bílkovina a zelenina. Může být tepelně upravená. Tady je prostor právě pro ten salát s kuřecím masem,“ říká Hedvika Orlíčková.

Čtěte také

Bez pitného režimu to nejde. Pijte obyčejnou vodu s citronem, bylinkové a ovocné čaje a zelený čaj zalitý vodou, která má 80 – 85 °C. Dvě třetiny své denní dávky vypijte dopoledne. Káva a černý čaj se počítají jako pochutiny.

A jak je to se slazením? „Když si chcete přisladit, sáhněte po třtinovém cukru. Nebo používejte med. Jedna kostka cukru vám neublíží. Ideální je samozřejmě nesladit,“ dodává Hedvika Orlíčková.

Kdy můžeme mlsat?

Každý z nás si občas chce dát něco dobrého a nezdravého. Dortík, čokoláda, něco malého na zub. Kdy to můžeme sníst? „Do dvou hodin odpoledne si něco klidně dejte, za předpokladu, že je celkově váš jídelníček vyvážený. Ten, kdo poctivě počítá kalorie, může hřešit třeba celý víkend,“ radí výživová poradkyně Hedvika Orlíčková.

autor: PRO
Spustit audio