Chrudimská knihovna si čtenářů váží, chodí každý čtvrtý Chrudimák

23. duben 2014

Hana Mazurová z chrudimské knihovny říká, že si k nim knížky chodí půjčovat přes pět tisíc lidí a z toho 1800 jsou děti. Personál s láskou pečuje o malé čtenáře i seniory. Pořádá pro ně nejrůznější akce a přednášky.

Jak se pozná dobrá knihovna?

„Záleží na prvním dojmu. Jak ta knihovna působí. Na vybavení knižního fondu. Ale nejvíc hlavně na knihovnicích. Průzkumy ukazují, že přes všechen technický pokrok je pro čtenáře nejdůležitější, jak se chová knihovnice. Hlavě děti vnímají, jestli je laskavá, hodná. Chtějí mít pocit, že v té knihovně neobtěžují,“ myslí si Hana Mazurová.

Táhne poezie a Stieg Larsson

Podle výpůjček je například vidět, že v posledních letech dramaticky upadnul zájem o poezii. V dnešní době se málo vydává a ještě méně čte.

„U nás ji vyhledává pár čtenářů napříč věkovými kategoriemi. Naopak kromě beletrie jsou populární například životopisy,“ říká Hana Mazurová.

K největším hitům, na které se musí často čekat, patří detektivní bestseller Stiega Larssona Milénium. Nebo román Jiřího Hájíčka Rybí krev, který obdržel ocenění Magnesia Litera Kniha roku 2013.

Spisovatel Jiří Hájíček dostal za román Rybí krev cenu Magnesia Litera

Přijďte na Noc literatury

Ředitelka chrudimské knihovny Hana Mazurová posluchače také pozvala na Noc literatury, která se koná 14. května 2014 na třech místech v Chrudimi. V České republice celkem na třiadvaceti.

„Při této akci se čte z moderní nové evropské literatury. V našem městě lidé uslyší ukázky v podání herců Jana a Adély Kačerových. Moc se na to těšíme,“ zve Hana Mazurová.

autor: PRO
Spustit audio