Čím oranžovější, tím zdravější? To u lososa rozhodně neplatí

3. březen 2017

Vybíráte v obchodě lososa se sytě oranžovou barvou? Nenechte se zlákat. Takoví lososi pocházejí z farmových chovů a přirozeně mají zelenošedou barvu, stejně jako pstruzi duhoví. Proto je obchodníci přibarvují barvivem ze skupiny karotenů.

Losos, který žije v moři, má maso narůžovělé. Je to dané jeho přírodní stravou, do které patří korýši. Díky nim se lososům zbarvuje jejich svalová tkáň do červena. Ale lososi chovaní na farmách nikdy nemohou takovou barvu získat. Je to marketingový tah. „Obchodníci si na farmách dokonce mohou vybrat z pestré barevné škály, podobně jako zákazník, který si objednává vymalování obýváku. Oranžová barva je u lososů zkrátka komerčně zajímavá,“ říká majitel Rybničního hospodářství Bohdaneč Adolf Vondrka.

„K barvení se používá barvivo ze skupiny karotenů. Je to chemická nepůvodní věc, kterou do těla dostáváme docela zbytečně. A není zcela neškodná. Podle vědecké studie, kterou jsem si pročetl, může u dvacetikilového dítěte, které pojídá třikrát týdně barveného lososa, dojít k určitým změnám v organismu.“

Pstruh lososovitý s oranžovým masem neexistuje. Je to marketingový tah

Pstruh lososovitý v řece nikdy neplul a nepopluje, je to jen obchodní název pro pstruha duhového. I jeho svalovina se dobarvuje speciálním barvivem z karotenové skupiny. Přidává se pstruhovi po dobu tří měsíců do krmení před tím, než se pstruh dostane na trh. Cena takového pstruha je o třetinu vyšší. Přitom je to úplně normální pstruh, který má jen dobarvenou svalovinu. A zákazník na to skočí.

Čerstvá nebo mražená?

Pokud si v Čechách koupíte například kapra měsíc před Vánocemi a zamrazíte ho, aby vám vydržel, není na tom nic špatného. O kvalitu se neochudíte. Komerční rybolov, to je něco jiného. Na moři proběhne rychlý odchyt, během kterého se nevykuchané ryby zamražují. Pak se převezou do vnitrozemí, rozmrazí se a vykuchají. Takový výrobek se prodává jako čerstvá ryba, i když už byla jednou zmražená a následně rozmražená. Říká se tomu nehezky „refreshování“. V tomto případě by podle Adolfa Vondrky měla nastat regulace. Zákazník si nekupuje čerstvou rybu, jak je mu předkládáno.

Sladkovodní ryby mají velké plus. Omega 3 mastné kyseliny

Mořské ryby z farmových chovů jsou jakostně jinde, než naše sladkovodní. Srovnat se to dá s nákupem vajec. Také je rozdíl mezi vejci, které koupíte v obří slepičí farmě nebo na statku, kde mají slepice možnost pobíhat po zahradě.

„Ryby u nás žijí v přirozeném prostředí a od dubna až do začátku října se živí přírodní potravou. To se odráží na kvalitě masa,“ říká Adolf Vondrka. Navíc sladkovodní ryby obsahují omega tři mastné kyseliny, které pozitivně působí na lidský organismus. Kapr má mezi třemi až osmi procenty tuku. Nejvíc zdravého tuku je těsně pod kůží kapra. Pokud ryby stahujete, zbavujete se toho nejzdravějšího. Nicméně tento zdravý tuk je i mezi svalovými vlákny ryby.

autor: jsl
Spustit audio