Čínská medicína hledá příčiny nemocí. Proto její obliba roste

25. květen 2015

Tradiční čínská medicína je stále populárnější. Proto vznikají i nová centra, která takovou léčbu nabízí. Po Fakultní nemocnici v Hradci Králové se objeví nová ordinace v Léčebných lázních Bohdaneč. Provoz chtějí zahájit v září. V rozhlasové Radioporadně o čínské medicíně mluvil Jiří Vitík.

Základem tradiční čínské medicíny je vytvořit rovnováhu a harmonii v lidském těle. Zjišťuje se, jestli všechny orgány fungují tak, jak mají. A pokud ne, lékaři se snaží ho posílit. To je cesta, která zabraňuje rozvoji chorob.

Největším pomocníkem jsou byliny a akupunktura

V novém bohdanečském centru budou ordinovat čeští i čínští lékaři. „Specialisté budou kombinovat originální čínské byliny," uvádí Jiří Vitík. Čínský lékopis uvádí více než šest tisíc různých léčivých látek, popisuje jejich vlastnosti a disharmonie, u nichž jsou užitečné. „U nás se bude kombinvat na tři sta druhů bylin," říká Jiří Vitík.

Mezi další praktiky čínské medicíny patří akupresura, fytoterapie, dietetika, masáže tuina a cvičení quigong.

Tradiční čínská medicína praktikovaná už po tisíciletí. Zatímco západní medicína se vypořádává až s následky, čínská se snaží odhalit příčinu onemocnění. Člověka i s jeho potížemi vnímá jako celek.

ocet, bylinky

K diagnostice nemocí využívá metodu pohmatu, pohledu, poslechu, ale také zkoumá jazyk a tep. Jazyk je obrazem fyzického i psychického stavu člověka a je spojen s celým tělem. Změna v činnosti kteréhokoliv orgánu našeho těla se na něm okamžitě projeví.

Individuální péče

Zkušený čínský lékař rozpozná nejen fyzické potíže, ale i stavy „vnitřního horka" nebo chladu, vlhkosti orgánů, nebo i emoční bloky. Díky těmto trochu atypickým vyšetřovacím a diagnostickým postupům si lékař dokáže zdánlivě nesouvislé potíže a příznaky poskládat do celistvého obrazu.

Každý pacient je jedinečný a vyžaduje individuální přístup. „Hledají se možné příčiny budoucího onemocnění," říká Jiří Vitík. Lékař si především s pacientem důkladně popovídá, aby zjistil, jaké jsou jeho návyky a životní styl. „Zjišťuje se, v jakém prostředí pacient žije a jaký má vztah ke svému zdraví," vysvětluje Jiří Vitík.

Čínská medicína pomáhá od bolestí hlavy, zad či zubů. Může pomoci s dlouhodobou únavou, hubnutím nebo neplodností. Dokáže si poradit i s poruchami imunity.

autor: PRO
Spustit audio