Co s dětmi o prázdninách? Všechno je o domluvě, tvrdí psycholog

29. červenec 2014

Během školního roku máme všichni spoustu povinností – rodiče i děti. Všechno je předem dáno. Škola, kroužky, povinnosti. Najednou s létem přichází období, kdy děti nemusí dělat nic.

„Tahle velká svoboda přináší spoustu problémů pro obě strany,“ říká psycholog Jiří Knoll.

Nezapomeňte, že společná dovolená se týká dospělých a dětí. Plánujte společně tak, abyste byli spokojení všichni. Je to čas, kdy se rodina stmeluje a prožívá spolu celé dny.

„Zvláště v období puberty je potřeba se dohodnout na nějakém kompromisu,“ pokračuje Knoll a doporučuje vycházet z konkrétních přání teenagerů.

Kdy přichází čas vyslat dítě do světa a nechat ho nějaký čas u prarodičů nebo na táboře? Je to hodně individuální. Někdo je „mamánek“, někomu odloučení nevadí.

Další kapitolou je učení o prázdninách. Pokud nemá vaše dítě velké problémy během školního roku, nechte ho odpočívat. Dejte mu jiné povinnosti. Může nakoupit, vynést smetí, vyluxovat. Jinak mu nechte volnost.

„Prázdniny jsou od toho, aby si děti odpočinuly,“ zdůrazňuje psycholog Jiří Knoll. Na druhou stranu neztrácejte přehled o tom kde je, s kým a co dělá. Myslete na jeho bezpečnost.

Pozor! Děti bez dohledu často tráví dlouhé hodiny u počítače. Poznat, jestli je váš potomek závislý, je těžké. Stejně jako např. alkoholik svou závislost skrývá. Hraje tajně po nocích, nebo když jsou rodiče v práci.

Aby byly prázdniny v pohodě

  • prázdniny a dovolenou plánujte společně s dětmi a s předstihem

  • nechte je odpočívat a dejte jim volnost

  • nezapomínejte ale na kontrolu, jak své volno tráví, dbejte na bezpečnost vašich dětí

Na konci prázdnin vraťte děti zpátky do školního režimu. Přes léto často ráno vyspávají a večer chodí pozdě spát. Nejpozději poslední týden v srpnu najeďte pomalu na jejich běžný režim. Návrat do školních lavic nebo mateřské školy pro ně nebude takový šok.

„Navíc, když se po delší době vrátí do města, je potřeba je znovu naučit bezpečně se pohybovat po ulicích a věnovat pozornost provozu na silnici,“ připomíná Jiří Knoll.

autor: PRO
Spustit audio