Cyklostezka na Kuks i Arabela na Kuňce! Výletníci se mají letos na co těšit!

16. březen 2015

Jaké novinky přinese ve východních Čechách nová turistická sezona? V rozhlasové Radioporadně je představil Josef Rychter z Destinační společnost Východní Čechy.

Východní Čechy jsou ráj

„Tou největší návštěvnickou perlou v Pardubickém kraji je bezesporu jediná památka UNSCO, což je zámek v Litomyšli. A vůbec celé to zámecké návrší, které prošlo nedávno revitalizací,“ říká Josef Rychter. Za návštěvu stojí klášterní zahrady se sochami Olbrama Zoubka, bývalý Piaristický klášter, Smetanovo náměstí nebo Portmoneum Josefa Váchala.

„V našem kraji je řada historických i technických památek. Najdeme tu nezničenou přírodu. Máme tu řadu zajímavých akcí. Každý si tu najde to, co ho baví,“ myslí si Josef Rychter.

Pro milovníky výšlapů do kopců

Kralický Sněžník je ideálním místem pro všechny, kteří si chtějí vyčistit hlavu. Je to třetí nejvyšší pohoří u nás. Na jeho vrcholu se sněhová pokrývka drží až osm měsíců v roce. Území o rozloze 1 695 hektarů bylo vyhlášeno národní přírodní rezervací. Je tu také ptačí oblast.

„Služby jsou tu na vysoké úrovni. Na druhou stranu tu nepotkáte tolik lidí. Dají se tady udělat opravdu nádherné túry, kdy za celý den narazíte jen na hrstku lidí,“ říká Josef Rychter

Výhled na Kralický Sněžník

Pro rodiny s malými dětmi

Krásné, ale nenáročné cesty najdeme kolem Divoké Orlice a romantického údolí nad přehradou Pastviny. Objevíte třeba Ledříkovou skálu, Pašeráckou lávku, pěchotní sruby nebo skalní útvar Zemskou bránu.

„U přehrady je vybudované dobré zázemí pro rodiny s dětmi. Daří se tu i cykloturistice,“ doporučuje Josef Rychter. Pro rodinné výlety jsou ideální také Toulovcovy maštale nedaleko Skutče. Čekají vás skalní útvary uprostřed lesa, které svými tvary nastartují vaši představivost.

Na kole kolem řeky i do kopců

Nenáročnou cyklotrasa vede také z Hradce Králové na Kuks. Mírná cesta vede kolem řeky. Po cestě se je na co dívat a nechybí ani občerstvení.

„Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to super výlet a půvabném prostředí. Myslím si, že až bude kompletně opraven a dokončen celý areál na Kuksu, vznikne tam doslova třešinka na dortu turistiky východních Čech,“ uvádí Josef Rychter.

Čtěte také

Pokud hledáte náročnější cyklistiku a chcete si dát do těla, rozjeďte se směrem na Orlické hory. Respektive tam najdete jak kopce a terény, které budou výzvou pro vaši fyzičku, tak trasy mírnější. Síť cyklostezek a in-line stezek vede atraktivním údolím Tiché Orlice a Třebovky. Je tu asfaltový povrch a minimální převýšení. Desítky kilometrů stezek se rozbíhají z Ústí nad Orlicí na všechny strany.

Novinky nadcházející sezony

Přes zimu nezaháleli na Kunětické hoře. Na nádvoří je položena nová dlažba. V létě tam najdete výstavu rekvizit a kostýmů ze seriálu Arabela. Na vlastní oči uvidíte létající kufr nebo kouzelný prsten.

„Na sv. Vojtěcha 23. dubna poprvé zazní v kapli sv. Kateřiny nový zvon pojmenovaný Vojtíšek,“ říká Josef Rychter. S novinkami rovněž přichází hrad Svojanov u Poličky. Provozovatel nechal vybudovat tzv. schodolez, který handicapovaným návštěvníkům umožní bezproblémovou prohlídku okruhu A.

Interiér hradu Svojanov

„Nově budou k vidění obnovené fragmenty zdobených omítek. Zrekonstruovaná je historická středověká kuchyně. Raritou bude empírová rakev,“ zve Josef Rychter.

Ten, kdo vyrazí do oblasti Chrudimska a Hlinecka, měl by se zajímat o motivační V(t)IP kartu. Návštěvníkům přináší netradiční odměny. Cílem místních není totiž jen turista spokojený, ale hlavně veselý. „Bonusem může být například knedlík navíc v restauraci nebo se návštěvník může stát promítačem v kině.

Čtěte také

Provozovatelé Dělostřelecké tvrze Bouda se už nemohli dívat na to, jak výletníci za špatného počasí před areálem svačí na dešti. Proto nechali na místě vybudovat Altán s posezením pro dvě desítky turistů. Součástí je i ohniště, kde se dá i opéct špekáček.

Josef Rychter pozval posluchače na nejzajímavější chystané akce v Pardubickém kraji. Řekl, kde najdete kompletní turistické informace o východních Čechách. Vše si můžete poslechnout právě v záznamu pořadu, který najdete na této stránce.

autor: PRO
Spustit audio